Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so podali generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil najnovejše podatke o stanju epidemije koronavirusa v Sloveniji. Skupno predstavljajo že skoraj polovico vseh okuženih zdravstveno osebje, zaposleni v domovih za starejše in stanovalci teh domov. 

Možne tri poti

Za zajezitev epidemije so, po besedah Kacina, na voljo 3 poti:

  1. Medicina v smislu zdravljenja bolnih do točke, ko bo prekuženih dovolj ljudi. Ta pot je dolga in tvegana, saj naše zdravstvo izziva ne bi zmoglo, če bi bilo prekuževanje počasno
  2. Znanost v smislu iznajdbe novega cepiva in zdravila. Po optimističnih ocenah nas do tega loči vsaj leto dni.
  3. Tretja pot pa je tehnologija. Tehnološke rešitve nam že sedaj omogočajo razmeroma normalno življenje v času epidemije, pomagajo pa nam lahko tudi pri preprečevanju širjenja virusa, meni Kacin. 

»Vse evropske države se ukvarjajo z razvojem rešitve v obliki prostovoljne in brezplačne aplikacije za mobilni telefon, ki s pomočjo lokacijskih podatkov uporabniku sporoči, ali je bil v stiku z okuženo osebo in ga napoti v izolacijo,« je pojasnil Kacin in ob tem zagotovil, da bo Slovenija pripravila rešitev na transparenten način s vključitvijo vseh deležnikov po posvetovanju z drugimi članicami Evropske unije.

Kot možnost je omenil tudi, da Slovenija ne bo razvila svoje aplikacije, ampak uporabila rešitev od drugih držav. Pomembni vidiki varstva podatkov, čas trajanja in zbiranja podatkov bodo v smeri zagotavljanja evropskih in nacionalnih standardov, je še poudaril Kacin.

Omejitev gibanja izven občin vsaj še en teden

V nadaljevanju sta predstavila aktivnosti nevladnih organizacij Peter Tomažič iz Karitasa in Cvetka Tomin iz Rdečega križa Slovenije. Včeraj je namreč potekal posvet delovne skupine nevladnih organizacij, na katerem so bili prisotni predstavniki 12 nevladnih organizacij.

Tomažič je dejal, da humanitarne organizacije v tem času zagotavljajo, da nihče ne ostane brez najpomembnejšega - brez hrane, vode in strehe nad glavo. Karitas je že 15.000 gospodinjstev oskrbel z najnujnejšem in ob tem razdelili 270 ton hrane ter pomagali s položnicami za 53.000 evrov. Pri Rdečem križu pa je času epidemije za pomoč prosilo več kot 1000 ljudi., Skupaj pomagajo več kot 90.000 ljudem. Dnevno je na terenu prisotnih več kot 900 prostovoljcev in osebja Rdečega križa, je povedala Tominova. 

Kacin je še potrdil, da bo trenutek za omilitev nekaterih ukrepov napočil po velikonočnem ponedeljku, ko bo vlada ocenila, ali za to obstajajo zadostni argumenti. Razpravlja se tudi o ponovnem zagonu javnega prometa, na način, da bodo potniki v avtobuse vstopali v srednjih vratih, ampak točnega datuma še ni.

Glede prepovedi gibanja izven občin je še dejal: »Omejitev gibanja izven občin ima že veliko izjem, pred koncem prihodnjega tedna pa zagotovo ne bo prišlo do ukinitve te prepovedi.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice