Slika je simbolična.
Občine, ki imajo največ študentov na tisoč prebivalcev, niso nujno občine, ki imajo najuspešnejše študente.

Največ študentov na tisoč prebivalcev je po zadnjih razpoložljivih statističnih podatkih v občinah Dobrova - Polhov Gradec in Vodice. Sledijo občine Log - Dragomer, Naklo in Trzin, na repu po tem deležu pa sta občini Hodoš in Kuzma. Po številu diplomantov na tisoč prebivalcev pa so v vrhu druge občine.

V občinah Dobrova - Polhov Gradec in Vodice imajo 49 študentov na tisoč prebivalcev, v naslednjih treh pa enega manj. Sledijo jim občine Straža (47), Preddvor in Železniki (obe 46), kažejo podatki državnega statističnega urada.

V povprečju imamo 39 študentov na tisoč prebivalcev

Slovensko povprečje je 39 študentov na tisoč prebivalcev, kar je število, ki ga imajo občine Kanal, Logatec in Polzela.

Najmanj študentov je v Občini Hodoš, kjer je v povprečju osem študentov na tisoč prebivalcev. Še enkrat toliko jih ima Kuzma na predzadnjem mestu, pred njo pa sta z 20 študenti na tisoč prebivalcev Kranjska Gora in Apače.

Največje univerzitetno mesto Ljubljana ima 36 študentov na tisoč prebivalcev, Maribor pa 29.

Posebno pridni študenti iz Pomurja

Podatki o študijski uspešnosti kažejo drugačno sliko.

Največ, 12 diplomantov na tisoč prebivalcev je v občinah Mislinja in Veržej. Sledijo Dobrova - Polhov Gradec, Dolenjske Toplice, Gorišnica, Ljubno, Makole, Mirna Peč, Naklo, Šempeter - Vrtojba, Šenčur in Vipava z 11 diplomanti na tisoč prebivalcev, medtem ko je povprečje v Sloveniji osem diplomantov na tisoč prebivalcev.

V Občini Hodoš po podatkih, ki se nanašajo na šolsko leto 2009/2010, niso imeli nobenega diplomanta, v občinah Velika Polana, Juršinci in Kobilje pa so imeli po dva diplomanta na tisoč prebivalcev.

Starejše novice