Kljub trinajstim izjemam prehajanja občin nas je večina še vedno vezana na svojo občino prebivanja, če le ne delamo v drugi. Na božični večer pa nas je pričakalo darilo vlade - izjema za prehajanje občin v isti regiji tudi športanje.

Od 24. decembra 2020 je dodana še nova izjema za prehajanje med občinami. Posamezniki lahko tako prehajajo med občinami znotraj svoje regije za športno dejavnost v naravi. 

Za prehajanje med občinami pa sicer še vedno ostaja 13 izjem, ki jih moramo podkrepiti z izjavo in ustreznimi dokazili. Med pogostejšimi izjemami je prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, nega družinskih članov, stik z otrokom, dostop do lekarn, zdravstvenih ali sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja.

Poleg vseh teh pogostih izjem pa mariborski policisti opažajo, da je pogost razlog prestopa meja tudi dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, ker jih v občini prebivališča ni. 
 

Odhod po cigarete ali obisk zobozdravnika na Hrvaškem sta izgovora, ki ne prideta v poštev

Policisti Policijske uprave Maribor so opazili, da so med pogostimi razlogi za prehajanje meja, ki ne pridejo v poštev, tudi obisk sorodnika, punce ali fanta. Prevoz sodelavcev ali obisk zobozdravnika na Hrvaškem nista izjemi. 

K zdravniku ali v lekarno sicer lahko greste, vendar nikakor brez primernih dovoljenj in potrdil. 

Odhod po cigarete na bencinski servis ni med izjemami, prav tako nakupi po trgovinah izven občine prebivališča, kljub temu, da je dostop do trgovine možen v občini prebivališča, ni primeren razlog za prečkanje meja. 

Mariborski policisti so tako med 25. decembrom 2020 in 5. januarjem 2021 kaznovali kar 88 prekrškarjev, ki so prehajali občinsko mejo brez primernih dovoljenj. 

Vsi prekrškarji pa niso bili kaznovani. Tako je bilo med 88 prekrškarji izdanih 25 opozoril in 63 plačilnih nalogov, še sporočajo mariborski policisti.

Odšla na obalo, saj jo Ljubljana dela depresivno

Pretekli vikend in lepo vreme je marsikdo izkoristil za rekreacijo in obisk priljubljenih turističnih krajev. Kot najpogostejši razlog za prehajanje mej občin ljudje navajajo rekreacijo, opažajo policisti. 

Prebivalka osrednjeslovenske regije je v izjavi, kot razlog za obisk slovenske obale navedla, da jo Ljubljana dela depresivno in je potrebovala enodnevni morski oddih. 

Na cestah proti planinskim izhodiščem in rekreacijskim površinam je bila nepopisna gneča. V soboto dopoldne dostop do Velike Planine zaradi gneče ni bil mogoč. Policisti so izvajali poostren nadzor, posamezne ceste so celo zaprli in ljudi pozivali, naj se obrnejo.

Po osrednji Sloveniji je med pogostejšimi razlogi za prehajanje občinskih meja tudi delo na objektu ali obisk lastnega začasnega prebivališča. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice