Slika je simbolična.
Znani so novi podatki o trendu obolelosti s koronavirusom v Sloveniji. Okužbe po nekaj tedenskem zatišju ponovno naraščajo. Toliko smo jih potrdili v zadnjem dnevu.

V Sloveniji so včeraj, 22. marca, opravili 1958 PCR in 17.940 hitrih antigenskih testiranj na koronavirus in pri tem potrdili 4935 novih okužb, kar je največ od 14. februarja, ko je bilo potrjenih 7172 okužb.

V statistiko so tako poleg PCR testiranj všteta tudi testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Po novejšem protokolu testiranja imajo vsi, pri katerih bo hitri antigenski test pozitiven, potrjeno okužbo s sars-cov-2, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne.

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je tako v Sloveniji trenutno 35.033 aktivnih primerov okužb s koronavirusom, kar je 1741 več kot dan prej. 

Beović: Slovenija je v šestem valu epidemije 

Kot poroča STA, je povečanje števila okužb v zadnjem času je komentirala tudi infektologinja Bojana Beović.

Meni, da je naraščanje okužb pričakovano zaradi sproščanja ukrepov in nizkih temperatur, zaradi katerih se še vedno zadržujemo v zaprtih prostorih, vpliva pa tudi širjenje nove podrazličice omikrona, za katero je značilna večja kužnost.

Beović priporoča upoštevanje zaščitnih ukrepov in cepljenje, predvsem za najbolj ranljive skupine.

»Tudi karantene niso predpisane, ampak če imamo v bližini nekoga, ki je okužen, lahko pričakujemo, da bomo sami kmalu zboleli in moramo primerno ravnati,« je opozorila.

Slovenija je po besedah infektologinje Bojane Beović že v šestem valu epidemije, ki ga povzroča bolj nalezljiva različica omikrona BA2, zato bi bilo treba še vedno nositi maske v zaprtih prostorih, še poroča STA

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice