Slavoj Žižek, Melania Trump, Ivan Cankar … Zemljevid razkriva, kdo so najbolj znani Slovenci. Preverite, kdo je najbolj omembe vredna oseba iz vašega domačega kraja.

Vas zanima, kdo je oseba, ki je najbolj znana v vašem kraju? Raziskovalec in geograf Topi Tjukanov je ustvaril zemljevid, ki pokaže prav to. 

Na interaktivnem zemljevidu lahko preverite, kdo so najbolj omembe vredne osebe iz krajev po vsem svetu. 

Na podlagi študije izračunali ugled oseb

Tjukanov je zemljevid oblikoval na podlagi študije, ki jo je junija letos objavila raziskovalna ekipa univerze v Parizu. V njej so raziskovalci s pariške univerze izračunali 'ugled' oseb, pri tem pa uporabili informacije z Wikipedije in spletne strani Wikidata.

»Cilj je zgraditi najbolj celovito in natančno bazo podatkov o pomembnih posameznikih,« je povedala Morgane Laouénan, vodja raziskovalne skupine.

Kako so izračunali 'ugled' oseb? Upoštevali so številne dejavnike, kot so število vnosov na Wikipediji, dolžino vnosov, povprečno število ogledov med leti 2015 in 2018 ter število povezav na zunanje strani. 

Znani s področja kulture, odkritij in znanosti, politike ali pa športa

Podatki so obdelani tako, da je za vsako geografsko lokacijo prikazana le ena oseba. Na zemljevidu lahko vidimo, kdo je najbolj znana oseba v štirih kategorijah: kulturi, odkritjih in znanosti, politiki ter v športu.

Če pa izberemo kategorijo 'vse', ki prikaže, kdo je na splošno najpomembnejša oseba na določenem območju.

Slavoj Žižek, Melania Trump, Ivan Cankar …

V sosednji Avstriji izstopajo predvsem Arnold Schwarzenegger, Wolfgang Amadeus Mozart in Adolf Hitler. Z območja Hrvaške so najbolj znani znanstvenik in inovator Nikola Tesla, nogometaš Luka Modrić in cesar Dioklecijan.

Kdo je med najbolj znanimi Slovenci? Na območju prestolnice izstopa filozof Slavoj Žižek, na Dolenjskem Melania Trump, nekdanja prva dama Združenih držav Amerike in žena Donalda Trumpa. 

V okolici Postojne je med najbolj znanimi predsednik republike Borut Pahor, v Grosupljem Janez Janša, na Vrhniki pa pisatelj Ivan Cankar. Na Gorenjskem je še vedno najbolj znan France Prešeren. 

Več znanih osebnosti iz svojih krajev lahko najdete na tej povezavi.

Kdo so najbolj znani Mariborčani? 

Na območju občine Maribor izstopa Fredi Bobič, nemški nogometaš slovensko-hrvaških korenin. Rojeni Mariborčan je za nemško nogometno reprezentanco je odigral 37 tekem in dosegel 19 golov. Trenutno pa opravlja funkcijo športnega direktorja nemškega prvoligaša Herthe iz Berlina.

Zemljevid razkrije, da je med najbolj prepoznavnimi Mariborčani tudi Robert Lešnik, strokovnjak v svetovnem merilu na področju oblikovanja avtomobilov. Lešnik vodi Center za oblikovanje zunanjosti osebnih vozil pri Mercedes-Benzu. 

Tretja omembe vredna oseba iz mariborskih koncev je Gašper Rojko, ki se je rodil leta 1744 v Metavi pri Mariboru. Bil je profesor cerkvene zgodovine na Karlovi univerzi v Pragi ter nekaj časa njen rektor. Bil pa je tudi član praške prostozidarske lože Resnica in enotnost.

Slovenski nogometaš najbolj znani Ptujčan

Kdo je najbolj znan Ptujčan? Zemljevid razkriva, da je to Luka Krajnc. Nogometaš bil sicer otrok Nogometnega kluba Maribora, a se je že kot 16-letnik preselil v Italijo. Lani poleti je zapustil Apeninski polotok in odšel v drugo nemško ligo, kjer je postal član Hannovra. Krajnc se sicer lahko pohvali s štirimi reprezentančnimi nastopi.

Na Destrniku je najbolj znana oseba Matija Murko, priznani slavist, pisatelj in etnograf. Na mestu, kjer je stala njegova domačija, so uredili spominsko sobo in vinsko klet. 

V Juršincih je najbolj znan Janez Puh, izumitelj in tovarnar, ki velja za pionirja kolesarske, motociklistične in avtomobilske industrije. Puhova tovarna je na vrhuncu proizvodnje leta 1912 izdelala 16 tisoč koles, 300 motociklov in 300 avtomobilov.

Med najbolj znanimi Slovenci je tudi boksarski šampion Dejan Zavec, ki izhaja iz Trdobojcev pri Leskovcu. V tujini je postal znan tudi kot Jan Zaveck, kar je tudi ime, ki ga prikaže interaktivni zemljevid. 

Najbolj znani iz Murske Sobote in okolice so …

Kot razkriva zemljevid, je najbolj omembe vredna oseba iz Murske Sobote nogometaš Milan Osterc. Dolgoletni slovenski reprezentant, ki je nastopil na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, je na 44 tekmah dosegel osem zadetkov.

Na zemljevidu najdemo tudi znane glasbenike. Tako med omembe vrednimi osebami v občini Beltinci najdemo Vlada Kreslina, medtem ko je v občini Tišina najbolj znana Nika Zorjan. Na območju Tišine izstopa tudi kolesar Simon Špilak, ki je med drugim za Slovenijo nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 2008 v Pekingu. 

V Veliki Polani je bil rojen slovenski pisatelj Miško Kranjec, ki ga najdemo tudi na zemljevidu najbolj znanih oseb. V času življenja je izdal več kot 50 pripovednih del.

Najbolj znan iz občine Križevci je bivši predsednik države Milan Kučan. Med drugimi je na zemljevidu tudi pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček in atletinja Sonja Rozman. 

Žižek najbolj znan Ljubljančan

Med znanimi Ljubljančani izstopa filozof Slavoj Žižek. Med omembe vrednimi osebami z območja Ljubljane sta tudi duhovnik in pesnik Valentin Vodnik in slovenski gledališki in filmski igralec Stane Sever. 

Zemljevid razkriva, da je med najbolj znanimi Ljubljančani tudi Anton Melik, priznani slovenski geograf, najpomembnejši usmerjevalec razvoja in utemeljitelj sodobne geografske znanosti v Sloveniji. 

Na zemljevidu je tudi slovenski pisatelj, dramatik in esejist Marjan Rožanc in slovenski politik Ivan Maček. 

Starejše novice