Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 je podal Jelko Kacin, vladni govorec ter Bojana Beović in Miroslav Petrovec.

Jelko Kacin, vladni govorec, je čestital Slovencem zaradi upoštevanja navodil samoizolacije in neprehajanja občinskih meja. Pravi, da imunologi ugotavljajo, da smo ukrepe vzeli resno, po pameti in odgovorno. Krivulja okuženosti zaradi tega v Sloveniji, v primerjavi z drugimi državami po svetu, deluje ugodnejše. Vendar Kacin poudarja, da nas ta ugodni trend ne sme zaslepiti, zaradi česar moramo s strogimi ukrepi nadaljevati še vsaj od dva do štiri tedne, tudi potem ko bodo ukrepi manj strožji. »Še nekaj časa bomo morali živeti tako z virusom kot tudi z epidemijo,« pravi Kacin.

Največji problem predstavljajo domovi za starejše

V Sloveniji je bil mesec dni nazaj potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom, tri tedne nazaj pa so bili sprejeti prvi intenzivni ukrepi za zamejitev omenjenega virusa, poudarja Bojana Beović, vodja svetovalne skupine covid-19 v okviru Ministrstva za zdravje. Pravi, da v Sloveniji na srečo ni število primerov tako kot v epicentrih epidemije v Evropi, kot to lahko vidimo v Italiji in Španiji. Število ni naraslo do te mere, da bi ohromilo delo v slovenskih bolnišničnih oddelkih. 

Bojana Beović pravi, da danes največji problem predstavljajo domovi za starejše, kjer gre za žarišča, ob katerih se bolezen prenaša, po drugi strani pa je starost dejavnik za težek potek bolezni, zaradi česar starostniki včasih bolezni ne morejo prenesti. Vseeno dodaja, da epidemija koronavirusa v Sloveniji ne poteka samo v domovih za starejše občane, saj krivulja potrjenih primerov eksponentno narašča, tudi, če odštejemo primere v domovih za starejše občane.

Kljub temu da smo s sprejetimi ukrepi eksponentno rast primerov zmanjšali, pa še nam ni uspelo krivulje številk obrniti navzdol, pravi Beovićeva, kar bi nam lahko uspelo z nadaljevanjem upoštevanja sprejetih ukrepov.

Dnevno se opravlja toliko testov, kot jih lahko

Na drugi strani Miroslav Petrovec, član že omenjene svetovalne skupine covid-19, zagotavlja, da je Slovenija odlično pripravljena na področju laboratorijske diagnostike in se lahko primerja s katero koli državo v svetovnem merilu. Prav zato poudarja pomen intenzivnega testiranja, kjer pa pravi, da kljub željam po hitrem testiranju, bi ob uvajanju nepreverjenih in hitrih testov prišli v situacijo, ko bi pri bolniku, ki ima vidne znake okužbe, zaradi hitrih testov postavili napačno diagnozo. 

Petrovec poudarja tudi, da dnevno opravijo toliko testov, kolikor jih zmorejo in se tudi sam zavzema za intenzivno testiranje. »Potrebno je zaupanje javnosti, da odgovorni naredimo vse, kar je človeško mogoče,« pravi Petrovec.

Tudi on pravi, da je krivulja primerov v Sloveniji še vedno zelo neugodna in se sprašuje, od kod prihajajo ti primeri. »Bojim se, da ti primeri izhajajo iz druženj, ki jih na javnih krajih več ni, se pa dogajajo v zasebnih prostorih. Sporočilo je zelo jasno: ostani doma. Nimamo druženj s petimi družinami otrok, saj je to isto, kot bi se dobivali na javnih mestih. Druženje je odsvetovano tako na javnih mestih kot tudi v zasebnem življenju,« še dodaja Petrovec.

Veliko število okuženih zdravstvenih delavcev

V domovih za starejše občane je okuženih 49 zdravstvenih delavcev, med tem, ko je med oskrbovanci 198 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. 

Skupno število okuženih zdravstvenih delavcev je 156 ljudi, vendar to ne pomeni, da so se vsi okužili na delovnem mestu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice