Slika je simbolična.
Vremenoslovci za danes v večjem delu države napovedujejo močan veter, sunki burje bodo ponekod dosegli hitrost okoli 140 kilometrov na uro. Obetajo se tudi obilnejše padavine, sneženje bo ob močnem vetru povzročalo snežne zamete, možni so tudi vetrolomi.

V drugi polovici noči so se padavine okrepile in do jutra zajele večji del Slovenije. Po nižinah bo danes deloma deževalo, deloma snežilo, nad okoli 500 metri nadmorske višine pa snežilo.

Predvsem po nižinah in kotlinah na severu bo ob prisotnosti severovzhodnega vetra, ki bo padavine sušil ter krajevno dvigal mejo sneženja, marsikje večinoma deževalo, na jugu pa se bodo centimetri snega hitro nabirali.

Do večera bo na Notranjskem in Kočevskem zapadlo od 30 do 50 centimetrov večinoma suhega snega, drugod pa manj, med petimi in 20 centimetri. Okoli 50 centimetrov snega bo padlo tudi na Gorjancih, v Posavskem hribovju, Kamniško-Savinjskih Alpah, vzhodnih Karavankah in na Pohorju.

Predvsem v nekoliko višjih legah bo veter gradil snežne zamete in ga nanašal na ceste, zato na Agenciji Republike Slovenije za okolje svetujejo previdnost na poti. »Še bolje, da se nenujnim potem raje izognete,« so zapisali na Twitterju.

Zlasti nevarne razmere bodo na prehodu med Notranjsko in Primorsko, kjer ob močni burji in sneženju pričakujejo izjemno slabo vidljivost. Vidljivost bo tudi drugod zmanjšana.

Težave povzroča tudi močan veter

Ponoči se je severovzhodni veter ponovno okrepil, okrepila se bo tudi burja na Primorskem.

Najmočneje bo pihalo zjutraj in dopoldne, ko bodo sunki zelo močne burje na Primorskem ponekod na izpostavljenih mestih lahko dosegali hitrost okoli 140 kilometrov na uro, napovedujejo na Agenciji Republike Slovenije za okolje, ki je za večji del države izdal oranžno vremensko opozorilo.

Zelo vetrovno bo tudi drugod po državi. Veter bo najmočnejši predvsem na Bovškem, pod Karavankami in v nekoliko višjih legah severovzhodne Slovenije ter povsod nad okoli 1400 metri nadmorske višine.

Najvišje hitrosti severovzhodnega vetra bodo zjutraj in dopoldne, in sicer med 70 in sto kilometri na uro, na Bovškem lahko tudi več. Tudi drugod po Sloveniji bo v sunkih veter presegal hitrost 50 kilometrov na uro.

Zaradi slabega vremena zastoji po celi Sloveniji

Zaradi burje je zaprt del primorske avtoceste med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, zaradi zdrsa več vozil pa tudi med Postojno in Uncem proti Ljubljani.

Prav tako je zaprta avtocesta v razcepu Nanos iz smeri Vrtojba proti Kopru. Zastoji nastajajo tudi drugod po državi, promet ovirajo zdrsi vozil, poroča prometnoinformacijski center.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra zastoji na primorski avtocesti nastajajo tudi med Gabrkom, Postojno in Brezovico.

Prav tako so zastoji na štajerski avtocesti med Vranskim in Blagovico ter na dolenjski avtocesti med priključki Drnovo, Trebnje in Grosuplje. Na dolenjski avtocesti je med priključkoma Novo mesto - vzhod in zahod proti Ljubljani ter med Mirno Pečjo in Karteljevim proti Novemu mestu oviran promet zaradi zdrsa tovornih vozil.

Ponekod po državi sneži, na cestah so plužne in posipne skupine, promet je upočasnjen.

Na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo, da spremljajo prometne razmere in vremenske napovedi. Računati je treba na čiščenje vozila pred vožnjo, posipne in plužne skupine, daljši čas potovanja in daljše zavorne poti, so opozorili

Starejše novice