Slika je simbolična.
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvešča, da je bila visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1 potrjena pri 23 labodih grbcih v Prekmurju.

V občini Lendava je bilo na isti lokaciji najdenih 23 poginulih labodov grbcev. S preiskavami je bila potrjena visoko patogena aviarna influenca oziroma ptičja gripa (HPAI) podtipa H5N1, so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo. 

Rejci perutnine morajo biti pozorni na te znake

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja.

Znaki ptičje gripe oziroma aviarne influence so:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,
  • padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki),
  • lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti),
  • posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Starejše novice