Elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje bodo po sprejemu ustrezne zakonodaje ter podpisu sporazuma začeli izdajati v začetku prihodnjega leta, najverjetneje že januarja.

S tem stare osebne izkaznice ne bodo nehale veljati, izdaja novih pa bo predvidoma prinesla nekaj evrov višje stroške.

Pravno podlago za izdajo nove osebne izkaznice prinašata zakon o osebni izkaznici ter zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki ga je sprejel državni zbor. Prvi prinaša pravno podlago za izkaznico z biometričnimi podatki, drugi pa omogoča, da bo osebna izkaznica postala nosilec digitalnega potrdila za elektronski podpis.

»Uporabniki elektronskih storitev bodo imeli na enem dokumentu vse potrebno za njihovo identifikacijo v fizičnem in v elektronskem svetu, lahko jo bodo uporabljali tudi za elektronsko podpisovanje,« pravi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Poleg tega bo s to novo osebno izkaznico Slovenija priglasila shemo elektronske identifikacije za čezmejno poslovanje, s čimer bo državljanom omogočeno čezmejno elektronsko poslovanje v postopkih, ki zahtevajo najvišjo raven zanesljivosti.

Osebna izkaznica tudi izkaznica zdravstvenega zavarovanja

Poleg tega bo nova osebna izkaznica lahko delovala tudi kot kartica zdravstvenega zavarovanja.

»Zavarovana oseba se bo z novo osebno izkaznico lahko identificirala in dokazovala veljavnost svojega zdravstvenega zavarovanja ob obisku zdravstvenih zavodov in zdravstvenih delavcev. Kartica zdravstvenega zavarovanja tako ne bo več edini dokument za takšno identifikacijo zavarovane osebe,« pojasnjuje generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar. Predvidoma bo to mogoče z avgustom v prihodnjem letu.

Zavod za zdravstveno zavarovanje bo sicer še naprej izdajal kartice zdravstvenega zavarovanja. Osebna izkaznica namreč ni obvezni dokument, prav tako je ne izdajajo tujcem.

Kot je napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bo javno naročilo za izdelavo elektronskih izkaznic objavljeno v prihodnjih dneh. Okvirni rok, ki je trenutno v razpisni dokumentaciji določen za oddajo ponudbe, je konec avgusta. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

MATEJ (nepreverjen)

ZATAKNITE SI OSEBNE IZKAZNICE Z BIOMETRIČNIMI PODATKI V ANUS! NITI POD RAZNO TEGA SRANJA NE NABAVIM! ISTO VELJA ZA PAMETNI TELEFON!

Starejše novice