Sanacija po poplavah (foto: Bobo)
Škoda po katastrofalni povodnji bo dosegla več milijard evrov, je v večernih informativnih oddajah povedal premier Robert Golob.

Vlada se bo v danes posvetila novemu paketu ukrepov, tudi neposredno za ljudi. Na mizi bo tudi vprašanje novega rebalansa letošnjega proračuna. Samo za intervencijo bo država namenila preko 100 milijonov evrov.

»Ne bomo gledali na stroške za vzpostavitev osnovne infrastrukture,« je bil v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija jasen Robert Golob.

To zagotovilo je vlada dala županom prizadetih območij, v torek se bo na temo nujnih ukrepov srečal tudi z vsemi tremi občinskimi združenji. Po Golobovih navedbah želijo delati z roko v roki z občinami, obenem pa poskrbeti tudi za ljudi.

Na mizi paket

Na današnji seji vlade bo tako po premierjevih napovedih na mizi paket, s katerim bodo prizadetim lahko pomagali neposredno, vključno z nadomestnimi gradnjami za tiste, ki so izgubili domovanja. Občine bi v ta namen priskrbele zemljišča in jih komunalno opremile, država pa bi postavila tipske montažne objekte in jih dali na razpolago prizadetim družinam.

To naj bi se zgodilo v nekaj mesecih, takšno pomoč države pa bodo omogočili s spremembo zakonodaje.

»Ljudem želimo že danes pokazati rešitev,« je dejal predsednik vlade in dodal, da se čas za ukrepanje ne sme šteti v mesecih in letih, ampak v dnevih in tednih. Treba je vrniti ljudem zaupanje v državo in prihodnost, je pristavil.

Vlada je včeraj, kot je Golob povedal v oddaji 24ur zvečer na POP TV, obravnavala tudi predlog, da se ponedeljek 14. avgust razglasi za dela prost dan, zato da se ljudem in prostovoljcem v duhu solidarnosti omogoči pomoč pri odpravljanju posledic naravne nesreče.

Poseg v zakon

Ministri bodo po Golobovih besedah razpravljali tudi o že predstavljenih ukrepih za pomoč gospodarstvu in o korakih za obnovo javne infrastrukture.

Za izvedbo vseh teh ukrepov bodo dodatno posegli v zakon o odpravi posledic naravnih nesreč. Osnovni predlog njegovih sprememb glede proračunskih predplačil občinam, ki jih prizadenejo ujme, je vlada sprejela že v soboto, državni zbor naj bi zakonski predlog obravnaval v sredo.

Še letos

Tema seje vlade naj bi bila tudi drugi rebalans proračuna za letos, saj bo nekaj 100 milijonov evrov po premierjevih besedah treba zagotoviti še letos. Obenem bo treba več 100 milijonov evrov dodatno najti še pri pripravi sprememb proračuna za 2024.

»Škode bo za več milijard evrov,« je najnovejše ocene podal premier. Za učinkovito sanacijo bo treba tako po njegovih navedbah »narediti vse in postrgati povsod, kjer se bo dalo«, ter dobiti čim več sredstev iz evropskih skladov in pomoči iz tujine. Vlada bo tako predvidoma obravnavala tudi pomoč iz solidarnostnega sklada in ostalih evropskih mehanizmov.

Golob je spomnil na že prejeto in obljubljeno pomoč iz tujine - od humanitarne pomoči in hrane do težke mehanizacije in gradbene opreme, skupaj s strokovnjaki.

»Mednarodni mehanizmi so dokazali, da solidarnost deluje,« je zadovoljen prvi med ministri.

Obisk predsednice Evropske komisije

V sredo si bo prizadete kraje, tudi Črno na Koroškem, za boljšo predstavo o katastrofi med drugim ogledala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je spomnil Golob.

Ker se bo država sanacije lotila centralizirano, premier verjame, da ji bo uspelo, z mednarodno pomočjo pa bo mogoče po njegovem prepričanju sanacijo lažje izvesti tudi v kadrovskem pogledu. Kot prioriteto je ob obnovi povezav do prizadetih območij izpostavil čiščenje in ureditev vodotokov, da se prepreči še večja škoda ob jesenskem deževju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice