V luči obetavnih novic o učinkovitosti cepiva, ki ga razvijata Pfizer in Biontech, je tudi pri nas govora o možnostih prvih pošiljk cepiva proti covidu-19.

Kot strela z jasnega je pred dnevi v svetu udarila novica, da se je cepivo, ki ga razvijata v nemško-ameriškem partnerstvu družbi Pfizer in Biontech, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Zaščito pred boleznijo so prostovoljci razvili sedem dni po prejetju drugega odmerka cepiva in 28 dni po prvem. V tretji fazi kliničnega preizkušanja cepiva je po navedbah podjetij sodelovalo več kot 43.500 ljudi.

Finančni trgi so ponoreli, ravno tako se je prebudilo upanje, da bo vendarle kmalu konec z drastičnimi ukrepi in zapiranjem držav, čemur smo priča vse od pojava koronavirusa na naših tleh.

Takoj je reagirala tudi Evropska komisija, ki se je dogovorila za nakup 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Ostajajo sicer še odprta mnoga vprašanja, med drugim ali cepivo ščiti zgolj pred blagimi oblikami bolezni ali preprečuje tudi težje primere in ali so cepljeni zaščiteni tudi pred širjenjem bolezni, toda obeti so vendarle dobri. 

Potrebna bo 60-odstotna precepljenost

V razvoju je sicer več kot 320 cepiv, mnoga so že v naprednih fazah, Evropska komisija pa je že pred tem sklenila tri pogodbe o predčasnem nakupu cepiv proti covidu-19 v okviru skupnega javnega naročila, kjer sodelujejo vse države Evropske unije, tudi Slovenija. Tako je Evropska komisija sklenila pogodbo za 300 milijonov odmerkov z AstraZeneco, za 200 milijonov z družbo Johnson & Johnson in za 300 milijonov odmerkov še s Sanofijem. Intenzivni pogovori glede dobave cepiva pa potekajo še s podjetji Curevac, Moderna ter Novavax.

Slovenija bo podpisala pogodbe z vsemi proizvajalci cepiv proti covidu-19, s katerimi bo Evropska komisija  podpisala pogodbe o nabavi po predhodni pridobitvi dovoljenja za promet na Evropski agenciji za zdravila. Kot so še pojasnili na ministrstvu za zdravje, še ni znano, kateri od navedenih proizvajalcev bodo uspeli na Evropski agenciji za zdravila pridobiti dovoljenje za promet za svoje cepivo proti covidu-19 in s tem dokazati njegovo varnost, učinkovitost ter kakovost.

Razdelitev cepiv med članicami Evropske unije bo potekala po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici, za Slovenijo je to 0,47 odstotka. Na Evropski uniji, kakor tudi na nacionalni ravni, so strokovne skupine ocenile, da bi bilo potrebno doseči 60-odstotno precepljenost, da bi se življenje in delo lahko normaliziralo, so še zapisali na ministrstvu za zdravje.

Prve doze bodo dobile ranljive skupine

Kot je dejal Gantar na tiskovni konferenci in nato naknadno še zapisal na Twittterju, »imamo prve resne obete, da bi lahko v decembru prišli že do prvih doz cepiva« in bi lahko tako s cepljenjem začeli v drugi polovici istega meseca. Eno od podjetij, ki bo dobilo prvo registracijo cepiva od evropske agencije za zdravila, je po njegovih besedah Pfizer, s katerim bo imelo ministrstvo za zdravje prihodnji teden sestanek. Na njem »bomo skušali doreči način, pogoje in možnosti za začetek cepljenja« pri nas, je dejal.

Cepiva sprva po njegovih besedah ne bo dovolj za vse potrebe v Evropski uniji, zato bo morala vsaka država oblikovati prioritetno listo: »To pomeni najprej cepljenje ogroženih, to je v domovih za starejše in cepljenje zdravstvenih delavcev, kroničnih bolnikov in tako naprej.«

Na potezi bo tako vlada, saj bo ključna potrebna logistika in hitra distribucija ter razdelitev cepiva, ki ga sprva ne bo na pretek. Pomembno vlogo bo tudi odigralo ozaveščanje o cepljenju, saj bo le z dovoljšno precepljenostjo prebivalstva možen konec pandemije. Vlada se je na včerajšnji seji tako tudi seznanila s predlogom Nacionalnega programa cepljenja proti covid-19, ki predstavlja podlago za pripravo nacionalne strategije cepljenja proti covid-19.

Izum cepiv velja sicer za enega največjih medicinskih dosežkov v zgodovini, ki vsako leto prepreči milijone smrti zaradi bolezni kot so davica, tetanus, oslovski kašelj, gripa in ošpice. 

Bo cepljenje prostovoljno in brezplačno? 

Sekretarka iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič je povedala, da bo prvo cepivo dostopno predvidoma konec decembra. Prva pošiljka bo omejena.

Stroka bo odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih. Na začetku bodo cepili najbolj ranljive skupine prebivalcev, torej starejše in tiste s kroničnimi boleznimi ter zdravstvene delavce. Evropska unija je poskrbela, da bodo vse države dobile cepivo istočasno po enakovrednem ključu delitve.

Dodaja, da cepljenje ne bo obvezno, a da bodo veliko delali na obveščanju in odstiranju morebitnih dvomov o cepivu. Denar za cepljenje bo zagotovljen iz državnega proračuna. Namen je, da se vsakemu državljanu zagotovi dostop do cepljenja.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Boki (nepreverjen)

Idioti, s tem cepivom bomo pocrkali kot podgane !!

če je bila pre… (nepreverjen)

korona dimna zavesa tega kar nam hočejo narediti.. Cepivo ima v sebi tri sestavine, ki bodo tako ali drugače negativno vplivale na naš organizem in številni bodo umrli, bili pohabljeni, neplodni in imeli stranske učinke vidne čez nekaj let.. koronavirus se pripravlja že 50 let, cepivo je v veljavi že 6 let, a so ga skrivali.. cepivo vsebuje odmrle molekule zarodkov dojenčov, kri rastlin (gre za packasto želatino) in kri miši... Smrtonosto za naše telo.. ker 1 odmirek ni dovolj bodo cepili 3x , v drugem in tretjem cepivu pa bo vstavljen mikročip za sledenje našim dejavnostim.. vse to z namenom digitalizacije človeštva.. napovedovalo se je že v naprej kaj se bo zgodilo, pa so vsi preslišali. sedaj se začenja.

Starejše novice