Foto: Mediaspeed
Nekdanji ravnatelj Dušan Merc je odkrito in kritično spregovoril o razmerah v slovenskem šolstvu in o obnašanju nekaterih ravnateljev. »Vi ste tam zato, da organizirate pouk, kot to zahteva odlok in zakon, in nič drugega,« je jasen.

Dušan Merc, pisatelj in upokojeni ravnatelj Osnovne šole Prule v Ljubljani, je bil v oddaji 24ur zvečer na Pop TV zelo kritičen do ravnanja nekaterih slovenskih ravnateljev.

Še posebej oster je bil do ravnatelja Osnovne šole Prebold. Tamkajšnji ravnatelj Peter Žurej vztraja, da preverjanja PCT pogojev pri njih ne bo.

»Gospod Žurej nima kaj zagovarjati ali česa ne zagovarjati. Mora ukrepati tako, kot se od njega zahteva. In zahteva se z odloki,« je bil odločen Merc.

Dodaj je: »On je tam, da se organizira pouk in ni potreben njegov komentar o znanosti, ki je verjetno ne razume. Tudi, ko mu povedo dovolj jasno in razločno, še vedno ni razumel.«

Naloga ravnateljev je, da organizirajo pouk

Kot pravi Merc, je v Sloveniji okrog 500 ravnateljev, ki so pedagoški vodje šole. Kljub temu ni med krizo slišal enega pedagoškega argumenta, kako bi to moralo delovati, ampak se neprestano sklicujejo na ministrstvo in na maske.

»To je postranska stvar, to imajo za narediti. Njihova naloga je, da organizirajo pouk in strokovno vodijo šolo,« je jasen.

Glede odprtja šol je povedal, da je naloga ministrice in strokovnega sveta, da sprejemajo takšne odločitve, da bodo šole lahko odprte. Poudaril je pomen socializacije pri otrocih in to, da sistem ne stoji.

»A ko je bil prvi izbruh, so gospe šle domov, ravnatelji so delali nekaj od daleč in sistem je stal,« je oster. Pravi, da so pustili na cedilu državo, učence, njihove starše. Opozarja še, da bo s takšnim ravnanjem, kot smo mu priča v primeru Žuraja, vse še naprej zaprto.

Ostro proti tistim, ki se ne želijo cepiti ali nositi mask

»Vsi ti ljudje, ki jih zdaj poslušam, so otroci permisivne vzgoje, ki se vedejo kot petletni otroci, ki jim nobena razlaga ni dovolj,« je dejal glede tistih, ki se ne želijo cepiti ali nositi mask. 

»Oni mislijo, da morajo razumeti. Ni jim treba razumeti, tako kot nam ni treba razumeti neskončno veliko stvari,« je bil oster Merc. 

»Kaj razumeš? Lahko razumeš tisto, kar je v tvojem dosegu, kar je v tvoji šolski pameti. To, da pa ne sprejmeš ničesar, je pa znak, da si vzgojen permisivno. Ne zanima te, kaj drugi mislijo, kaj drugi vejo, samo tisto, kar si ti prepričan. Ne zanima te, če bo zdravstveni sistem pokleknil,« je še dejal Merc. 

Zaključil je z mislijo, da so egoistični in naj raje poslušajo doktorja Ihana in statistike. 

Komentarji (2)

miicika (ni preverjeno)

CEPITE SE......zaščitite starejše.....da boste še dolgo koristili njihove pokojnine......

Koncajte (ni preverjeno)

Samo ne poslusati preplasenega dr. Ihana, ki nas je že skoraj vse pokopal-ze pred enim letom.

Starejše novice