Slika je simbolična.
Minister po dogodku v Velenju pričakuje notranji nadzor.

Po dogodku v Velenju, ko je v sredo zjutraj na poti v tamkajšnji zdravstveni dom umrl 74-letnik, minister Danijel Bešič Loredan od Zdravstvenega doma Velenje najprej pričakuje notranji izredni strokovni nadzor, po potrebi bo opravljen tudi zunanji. Po besedah direktorja Zdravstvenega doma Velenje Janka Šteharnika dosedanje ugotovitve kažejo, da je ekipa postopala pravilno.

Minister za zdravje Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavil doslej zbrane informacije v zvezi z dogajanjem v sredo zgodaj zjutraj v Velenju, ko je na poti z avtomobilom v Zdravstveni dom Velenje umrl 74-letni moški.

Policija nesrečo na Kidričevi ulici v Velenju, o kateri je bila obveščena v sredo okoli 5.30, obravnava kot prometni dogodek, saj je bilo ugotovljeno, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče. Po informacijah ministra je zadevo že prevzel preiskovalni sodnik, ki preiskuje okoliščine.

Po doslej znanih informacijah, ki sta jih predstavila minister in Darko Čander z ministrstva, je umrli na številko 112 klical ob 4.02, po razgovoru pa je bil glede na težave, ki jih je navajal, napoten v Zdravstveni dom Velenje. Tja je prišel ob 4.30, obravnavala ga je dežurna zdravnica, ki mu je predpisala terapijo in mu izdala napotnico za obisk urologa v bolnišnici, nato je bil napoten domov.

Ob 5.08 je ponovno poklical na številko 112 in glede na to, da je že bil obravnavan v dežurni službi, je bilo dogovorjeno, da še enkrat kliče v dežurno ambulanto zdravstvenega doma, kjer je vnovič govoril z zdravnico, ki se je po navedbah zdravstvenega doma odločila za dodatne ukrepe, dogovorjeno je bilo, da moški ponovno pride v zdravstveni dom.

Nato so na številki 112 ob 5.26 prejeli obvestilo, da je bila v bližini zdravstvenega doma nesreča, zato je bila aktivirana ekipa nujne medicinske pomoči. Oživljanje moškega ni bilo uspešno, pokojnika so nato ob 6.30 pripeljali v Zdravstveni dom Velenje.

Na voljo bi naj bili obe reševalni vozili ... 

Po ministrovih besedah sta bili v času klica ob 5. uri zjutraj v Zdravstvenem domu Velenju na voljo obe vozili za nujno medicinsko pomoč. To je potrdil tudi direktor Zdravstvenega doma Velenja Šteharnik, ki pa je opozoril na razliko med nujnimi prevozi, ki jih aktivirajo s klicem prek številke 112, in nenujnimi prevozi, ki so na voljo od 7. ure dalje čez dan in s katerimi upravlja tudi dežurni zdravnik, medtem ko dežurni zdravnik po njegovih besedah ne naroča nujnih vozil.

»Situacija pacienta po oceni ni bila nujna, ker ledvični kamni niso smrtno nevarna situacija, zaradi tega tudi niso uporabili nujnih vozil. Pacientu so dali napotnico in bi ga ob 7. uri prepeljali v bolnišnico,« je pojasnil Šteharnik.

V tej povezavi je predstavil tudi sklep komisije zdravstvenega doma, ki je danes obravnavala primer, in dejal, da po analizi vseh podatkov stanje pacienta ni bilo življenjsko ogrožujoče in posledično ga je ekipa nujne medicinske pomoči predala v obravnavo dežurni ambulanti.

»Pacient v nobenem trenutku ne z dokumentacijo ne z besedo o čemerkoli drugem, kot o stanju, ki mu je povzročalo bolečino, ni informiral zdravstvenih delavcev. Ekipa je postopala popolnoma v skladu s pravilnikom. In naključje, ki je v medicini vedno mogoče, pa je povzročilo neprijetni dogodek, za kar nam je zelo žal,« je dejal Šteharnik.

Minister zahteva strokovni nadzor 

Minister pa je v odzivu na to dejal, da bodo, preden bodo kakorkoli ocenjevali postopanje zaposlenih, od Zdravstvenega doma Velenje zahtevali izredni strokovni nadzor, da se med drugim jasno predstavi, kaj se je dogajalo v dežurni ambulanti, kakšna je matrika sprejemanja klicev v Zdravstvenem domu Velenje in ali je ta enaka kot drugje.

Minister, ki se je že uvodoma opravičil družini umrlega za dogodek in ji izrekel iskreno sožalje, je ob tem spomnil še, da je v teku priprava prenove sistema nujne medicinske pomoči.

»Ta primer, ki se je žal zgodil, potrjuje eno od zapisanih dejstev: trenutna organizacija sistema nujne medicinske pomoči ne sledi razvoju stroke, se ne prilagaja resničnim potrebam prebivalstva po tej vrsti oskrbe, predstavlja vedno večja varnostna tveganja, manjka ji jasna vizija razvoja in koherentno vodenje ter dolgoročno ni kadrovsko vzdržna,« je dejal minister.

Starejše novice