V civilni iniciativi Otrok ne damo s peticijo, ki jo je do zdaj podpisalo okoli 17.000 ljudi, sporočajo, da ne bodo dovolili samotestiranja otrok, kar je kot možnost za dijake in učence zadnjega triletja osnovnih šol napovedal minister za zdravje.

Poklukar je namreč povedal, da želijo do vnovičnega odprtja šol vzpostaviti sistem samotestiranja s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, s čimer bi začeli najprej dijaki in nato še učenci zadnjega triletja osnovnih šol. Že v prihodnjem tednu naj bi začeli o samotestiranju izobraževati zaposlene v vzgoji in izobraževanju, pripravljajo tudi video vsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljali teste.

V civilni iniciativi pa pravijo, da tovrstnega samotestiranja ne bodo dovolili, saj da med drugim pomeni kršenje temeljnih človekovih pravic.

»Šola dokazano ni in ne more biti generator okužb, zato je testiranje otrok prekomeren in neustaven ukrep, ki posega v najgloblje pravice otrok, ki jim mora biti zagotovljena nedotakljivost človeške, telesne in duševne celovitosti,« so zapisali v peticiji.

Tudi ravnatelji so nad takšno napovedjo skeptični

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour je za STA povedala, da so srednje šole v četrtek prejele okrožnico ministrstva za izobraževanje, v kateri jim to nalaga, naj med dijaki preverijo interes za samotestiranje, druge podrobnosti pa niso navedene.

V zvezi so do tovrstnega samotestiranja skeptični. »Testiranje, ki ga izvajajo za zaposlene in pedagoške delavce, poteka pod zdravstvenim nadzorom, zato si ne predstavljamo, kako bodo to izvedli brez navodil dijakom. Naj pa ne prelagajo tovrstnega bremena zopet na šole,« je dejala.

Pravi tudi, da bi moralo ministrstvo, ko sporoči neko informacijo, že tudi jasno povedati, kje, kdo, kdaj in zakaj bo izvajal testiranja. Nekatere države tovrstna samotestiranja že poznajo, a Al-Mansourjeva verjame, da so šle v to postopoma in premišljeno. Ocenjuje sicer, da je za samotestiranje zainteresiranih od dva do 10 odstotkov dijakov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Neviden (nepreverjen)

Dotaknite se pa vam odsekam roko s sekiro.

Starejše novice