Slika je simbolična.
Združenje slovenskih pivovarn, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, poziva k nujni pomoči pivovarjem za preživetje.

Združenje slovenskih pivovarn, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, poziva k pomoči pivovarjem zaradi posledic koronakrize. 

Pivovarji se odzivajo z apelom nujne pomoči pivovarjem za preživetje panoge, ki je v času epidemije ena najbolj prizadetih gospodarskih panog pri nas. 

»Z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da jim trenutni paketi pomoči nikakor ne bodo mogli pomagati,« so v apelu zapisali slovenski pivovarji. 

Gostinstvo in turizem sta obstala in zato so obstali tudi pivovarji - predvsem majhni. Da se bodo lahko ob ponovnem odprtju gostinstva hitro pobrali, pozivajo k ustrezni podpori države. 

Pivovarji izpostavljajo štiri področja, kjer je potrebna pomoč, in sicer:

  • nujnost oprostitev trošarin na alkohol v letu 2021 in v nadaljevanju generalno nižanje trošarin, 

  • poplačilo odprtih terjatev do gostinskega sektorja, 

  • nadomestilo za izdelke s pretečenim rokom trajanja in

  • povrnitev fiksnih stroškov obratovanja. 

Mali pivovarji so mnenja, da je najbolj učinkovit instrument pomoči oprostitev trošarine v letu 2021, saj se bodo s tem vsaj za nekaj časa enačili z drugimi sektorji, ki trošarin na alkohol ne plačujejo. 

Pivovarji se zavedajo, da gostinci še nekaj časa po odprtju ne bodo zmožni plačevati prevzetega blaga. Zato so mnenja, da je poplačilo odprtih terjatev nujno, da se bo posledično pobrala tudi pivovarska panoga. 

»Ocenjujemo da je odprtih terjatev okrog 300.000 evrov in to takih, za katere že lahko ocenijo, da jih ne bodo mogli izterjati,« dodajajo pivovarji. 

Pivovarji ugotavljajo, da je zaradi epidemije na zalogah vsaj okoli sto tisoč litrov piva s pretečenim rokom uporabe. Gre za pivo v sodčkih, ki je bilo namenjeno gostinskemu sektorju in ni za prodajo do potrošnika. 

Glede tega predlagajo oprostitev trošarin in nadomestilo za uničenje za to blago. 

Pravijo, da povrnitev fiksnih stroškov za tri mesece v prejšnjih paketih vladnih pomoči pri večini pivovarjev ne pokrije niti mesečne najemnine objektov. Večje vrednosti državnih pomoči so onemogočene zaradi malega števila zaposlenih. 

»V imenu naših članov, apeliramo na Vlado Republike Slovenije, da poskuša najti učinkovite pakete pomoči za najbolj prizadete sektorje, med katere pivovarje gotovo lahko uvrstimo,« pozivajo pivovarji. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice