Od sobote prvak SD Matjaž Han. Foto: Bobo
Predsednik SD Matjaž Han se je po izvolitvi na čelo stranke danes sestal s premierjem Robertom Golobom.

Predsednik SD Matjaž Han se je po izvolitvi na čelo stranke danes sestal s premierjem Robertom Golobom. Z izplenom sestanka je zadovoljen, je dejal po srečanju. Med drugim sta se z Golobom pogovorila o podpredsedniških mestih v vladi. Podpredsednica vlade na predlog SD ostaja zunanja ministrica Tanja Fajon, so sporočili iz Golobovega kabineta.

Podpredsednica vlade na predlog SD ostaja zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: Bobo

Od sobote prvak SD, sicer pa od nastopa Golobove vlade tudi minister za gospodarstvo, Han je ob odhodu iz vladnega poslopja ocenil, da sta se s predsednikom vlade 'lepo' pogovorila glede nadaljnjega sodelovanja. Han, ki se je torej po izvolitvi v vrh SD danes prvič formalno sestal s predsednikom vlade, ostaja optimističen glede prihodnjega delovanja v koaliciji.

Premier Golob sicer po srečanju ni dajal izjav, v videu, ki so ga posredovali iz kabineta predsednika vlade, pa je novemu predsedniku SD čestital za zmago.

»Velika odgovornost, ampak verjamem, da je to dobra novica za koalicijo. Verjamem, da bomo tudi s tabo kot predsednikom odlično sodelovali in bo vlada samo še močnejša,«

je predsednik vlade v videu zaželel Hanu. Slednji pa je ob tem izrazil prepričanje, da bo kos nalogi. Nadeja se tudi partnerskega odnosa, 

»saj lahko samo med partnerji narediš dobre zgodbe.«

Ob pogovoru o podpredsedniških mestih pa je premier Golob tudi seznanil Hana s svojim pogledom na kandidata za evropskega komisarja, je v izjavi po srečanju navedel prvak SD. V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so kot kandidata za evropskega komisarja namreč nedavno predstavili nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Tedaj so bili koalicijski partnerji z odzivi previdni. Hanova predhodnica na čelu SD Fajon je tedaj spomnila, da evropskega komisarja imenuje vlada, v kateri ima sicer Gibanje Svoboda nesporno večino, a da ne glede na to pričakujejo, da se bodo o tem pogovorili in odločitev v koaliciji sprejeli skupaj.

Tudi Han je danes dejal, da bodo o stališču, s katerim ga je predsednik vlade seznanil danes, razpravljali v stranki, nato pa se bodo med seboj pogovarjali kot koalicijski partnerji.

Starejše novice