Na trgu dela smo priča precejšnjim spremembam. Kako kar najbolje izkoristiti priložnosti?

Zdaj je pravi čas za iskanje novih kariernih priložnosti. Povpraševanje po kadrih je namreč letos večje od ponudbe na trgu, in to tudi nasploh, ne le v deficitarnih poklicih. Če razmišljate o zamenjavi službe oziroma iščete nove izzive, torej ni smisla odlašati, saj je težko oceniti, kako dolgo še lahko računamo na tako ugodne pogoje.

To bodo najbolj iskani profili v novem letu

Pri ponudniku rešitev upravljanja s človeškimi viri Adecco ocenjujejo, da je na trgu dela trenutno precejšnja ponudba delovnih mest, podjetja pa so pripravljena odšteti nekoliko več za kompetentne in izkušene kadre. 

Iskalcem zaposlitve tako svetujejo proaktivnost, predvsem pa uporabo vseh prednosti, ki jih nudijo družbeni mediji in osebna komunikacija.

Predvidoma bodo prihodnje leto na poklicni ravni najbolj iskani natakarji, kuharji, upravljalci CNC-strojev, ključavničarji, varilci, skladiščniki, viličaristi in proizvodni delavci.

Med višje izobraženimi kadri bo medtem največje povpraševanje po strokovnjakih IT, še posebej Java programerjih, strokovnjakih za prodajo in finance, strojnih tehnikih, vseh tehničnih profilih, naravoslovnih ter farmacevtskih strokovnjakih. 

Sodeč po usmeritvi gospodarstva so priložnosti za kandidate z družboslovno izobrazbo nekoliko skromnejše. Položaji, ki jih zasedajo, so v splošnem nižji, kot bi pričakovali glede na njihovo izobrazbo, zato je velikokrat potrebna specializacija.

V letu 2019 gre pričakovati, da bo največ novih zaposlitev na voljo v logističnih podjetjih, kjer bodo iskali predvsem skladiščnike, viličariste in skladiščne manipulante.

Medtem ko bodo v gradbeništvu še naprej ugodne razmere, pa bi se v avtomobilski industriji lahko nadaljeval manjši upad.

Delodajalci se bodo morali odzvati na spremembe

Premiki na trgu dela seveda terjajo tudi odziv delodajalcev. Ti kadrovski primanjkljaj vse bolj rešujejo z zaposlovanjem tujcev, a to ne zadošča. Tudi v drugih državah v regiji so namreč priča podobnemu povpraševanju. 

Za podjetja je torej smiselno predvsem delati na inovativnosti in povečati vložek v zaposlene, pri čemer ne gre zgolj za pridobivanje novih okrepitev, temveč tudi za investiranje v obstoječe sodelavce. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice