Na območju Ljubljane, Bleda in kongresnega centra na Brdu pri Kranju bo danes omejeno gibanje, v primeru neupoštevanja navodil pa se lahko uporabijo prisilna sredstva.

V okolici nekaterih objektov na območju Ljubljane, Bleda in kongresnega centra na Brdu pri Kranju bo danes in v sredo omejeno gibanje, je v današnji izjavi za medije opomnil Alojz Sladič z Generalne policijske uprave.

Policisti bodo nepoklicane osebe, ki se bodo tam nahajale, opozorili, v primeru neupoštevanja navodil pa lahko uporabijo tudi prisilna sredstva.

Omejitev ali prepoved gibanja

Vlada je namreč v luči napovedi novega množičnega protesta in pred vrhom EU-Zahodni Balkan na ponedeljkovi dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.

Kot je danes pojasnil Sladič iz sektorja splošne policije Generalne policijske uprave, odredba pomeni, da se na določenih objektih omeji ali pa prepove dostop vsem nepoklicanim osebam.

Ti kraji so označeni s policijskimi trakovi, tam so prisotni policisti. Če se bodo na teh krajih znašle osebe, ki tam ne smejo biti, jim bodo policisti povedali, da se tam ne smejo nahajati in jih bodo usmerili na najbližjo pot, po kateri lahko zapustijo kraj.

Možna uporaba prisilnih sredstev

Če osebe navodil policistov ne bodo upoštevale, jim policisti lahko ukažejo, da kraj nemudoma zapustijo, prav tako lahko uporabijo prisilna sredstva, je dodal.

Po njegovih navedbah omejeno gibanje na določenih območjih sicer ne bo predstavljalo posebne ovire za vsakodnevno gibanje ljudi, med drugim tako poti do vrtcev in šol ne bodo ovirane.

Zaradi zaprtja pa se lahko zgodi, da bo prihajalo do občasnih zastojev v prometu, zato prosijo za strpnost. Sladič ob tem vsem svetuje, da spoštujejo vsa navodila policistov.

Odredba velja do srede

Odredba velja danes do srede do polnoči z namenom zagotovitve varne izvedbe policijskih nalog, je še dodal. Pričakujejo sicer, da bi lahko bila preklicana že v sredo popoldan.

Ukrep sicer ne sme trajati več kot sedem dni, z izvajanjem ukrepa pa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen, piše v zakonu. Sklep vlade o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda je bil že objavljen v Uradnem listu, veljati je začel danes.

Na proteste, na katerih so v minulih treh tednih, sicer ob sredah, nasprotniki pogojev PCT pozivali vlado k odstopu zaradi omejevanja pravic, sicer znova vabi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović.

Minulo sredo so v Ljubljani za nekaj časa tudi blokirali promet na večjih cestah, tudi na ljubljanski obvoznici, policija pa je proti protestnikom uporabila vodni top in solzivec. Stevanović je na družbenih omrežjih napovedal, da bo protest danes potekal ob 15. uri v središču Ljubljane.

Starejše novice