Slavko, Cvetka in 15-letni Jože še vedno potrebujejo našo pomoč (foto: Lions klub Konjice Vita).
Dobri ljudje so za družino Dolar do danes zbrali nekaj več kot 20.000 evrov, kljub temu pa je do končnega cilja še precej daleč. Za ureditev ožgane hiše in izgradnje kopalnice ter notranjega stranišča bi namreč potrebovali okoli 50.000 evrov.

Kot smo že pisali konec decembra, se je Lions klub Konjice Vita v zadnjih dneh decembra lotil večje dobrodelne akcije, s katero želi pomagati družini Dolar iz Stranic in ji omogočiti bolje in dostojnejše pogoje bivanja.

Tričlanska družina, oče in mati, oba invalida, in 15-letni sin z učnimi težavami, trenutno živijo v izredno slabih bivalnih in življenjskih pogojih.

Njihova hiša, ki je bila zgrajena sredi 17. stoletja, je brez kopalnice in stranišča. Stranišče imajo leseno, 50 metrov od hiše, na »štrbunk«. Že tako ubogo bivališče je pred tremi leti dodatno poškodoval še požar

Tudi sicer se družina preživlja s skromnimi prihodki iz naslova socialnih transferjev in tistim, kar pridelajo na skromni kmetiji. Oče prejema izjemno nizko invalidsko pokojnino, mama socialno pomoč in otroški dodatek. Slavko proda še kakšno »klaftro« drv, v hlevu imajo štiri pujse in teličko. Na njivi tudi nekaj pridelajo.

Glede na to, da bolezen in pomanjkanje izobrazbe obema staršema onemogočata zaposlitev, je kakršno koli vlaganje v obnovo hiše oziroma dvig kakovosti bivanja s strani družine neizvedljivo.

Družinska hiša brez kopalnice in stranišča

Predstavniki Lions kluba Konjice Vita in Lions kluba Konjice, ki so si dejanske razmere ogledali na terenu, so enotnega mnenja, da so razmere, v katerih živi družina Dolar resnično nevzdržne in nedostojne

»Trije topli ljudje, Slavko, Cvetka in 15-letni Jože, živijo v kamniti hiši, ki jo najedata vlaga in plesen, brez kopalnice in stranišča. Stene, vrata in skromna oprema so ožgani od požara. Čeprav jim je toplo in niso lačni, pa denar za obnovo hiše, zaradi invalidnosti in bolezni očeta, ni nikoli na voljo,« z žalostjo poudarja Simona Vrečko, vodja projekta Pomoč za družino Dolar, ki je družino tudi obiskala.

Na podlagi navedenih dejstev so člani kluba sprejeli odločitev, da bodo v okviru aktivnosti Lions kluba Konjice Vita sprožile dobrodelno akcijo, s ciljem zbrati potrebna sredstva za obnovo stanovanjskega objekta. Člani kluba so ocenili, da bi za celotno prenovo potrebovali okoli 50.000 evrov. Trenutno so zbrali nekaj več kot 20.000 evrov, a je do načrtovanega cilja še daleč.

Še vedno lahko darujete denar

Le še ta teden je aktivirana dobrodelna SMS linija s katero lahko darujete denar za družino Dolar. In sicer lahko pomagate tako, da pošljete SMS sporočilo s ključno besedo Pomagamo10 na telefonsko številko 1919, s čimer boste darovali 10 evrov za pomoč družini Dolar.

Poleg tega lahko še vedno denar darujete tudi z nakazilom na posebni transakcijski račun, odprt ravno za ta namen:

  • Lions Klub Konjice Vita Mestni trg 7, 3210 Slovenske Konjice,
  • TRR: SI56 6100 0002 5092 404 (Delavska hranilnica d.d.),
  • Namen nakazila: Pomoč družini Dolar,
  • Koda namena: CHAR (Dobrodelno plačilo),
  • Referenca: SI00 00-2020.

Pri ureditvi potrebujejo še veliko pomoč, a skupaj zmoremo več

Mnogi med nami jemljemo urejen dom s kopalnico in sanitarijami kot samoumevne. Družina Dolar ne. Med njihovimi ožganimi stenami ni prostora za kopalnico. Na stranišče hodijo 50 metrov stran od hiše. Podnevi, ponoči, po dežju in po snegu. Pravo zato se skromna družina prav vsem donatorjem iskreno zahvaljuje.

Kot smo že zapisali je do danes zbranih nekaj več kot 20.000 evrov, kar je skoraj polovica od načrtovanih 50.000 evrov. Poleg zbranih sredstev je sodelovanje potrdilo že nekaj obrtnikov s svojimi izdelki in storitvami. 

Lions Klub Konjice Vita je zraven tega že izrisal načrte za preurejeno hišo v kateri bo družina Dolar imela končno tudi notranjo kopalnico in stranišče, s čimer bo njihovo življenje le dostojneje.

V omenjenem klubu so izpostavili tudi srčno donacijo Katje Brečko, ki je mlademu Jožetu podarila čisto novo posteljo, ki jo je sestavil prav sam. Kot zadnje lahko omenimo, da so se organizatorji dobrodelne akcije obrnili tudi na Radio 1, ki so z njihovim projektom 28-urni maraton družini Dolar podarili 5000 evrov.

»Imamo moč, da jim pomagamo. Imamo moč, da bo 15-letni otrok s svojima staršema živel v varnem, dostojnem domu. Njegova prihodnost je lahko zaradi nas svetlejša in lepa. Obsojati starše je na tem mestu nepravično, njihove zgodbe in stiske ne poznamo. Takšnega življenja si v današnjem času ne zasluži nihče. Skupaj zmoremo več,« še dodajajo organizatorji dobrodelne akcije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice