Slika je simbolična.
Težav s sadjem, ki vsebuje pesticide, kot kaže, še ni konec. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odpoklicala še ene slive.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je včeraj izvedla nadzor sadja in odvzela vzorec svežih sliv s poreklom iz Moldavije.

Odpoklic sliv iz Moldavije

Kot so sporočili, je bila v vzorcu sliv ugotovljena prisotnost pesticida fungicida dodina nad dovoljeno mejno vrednostjo, vendar uživanje živila ne predstavlja tveganja za zdravje odraslih in otrok, pojasnjujejo.

»V vzorcu je bila ugotovljena prisotnost pesticida dodina nad dovoljeno mejno vrednostjo (0,035 miligrama na kilogram), katerega uporaba je v Evropski uniji dovoljena, vendar v pridelavi drugih pridelkov in ne na slivah. V ostalih živilih so dovoljene veliko višje koncentracije od izmerjenih v slivah (češnje - tri miligrame na kilogram, jabolka - 0,9 miligrama na kilogram).

Za izmerjene vrednosti pesticida je bila narejena ocena tveganja, ki je pokazala, da je živilo varno in ne predstavlja tveganje za zdravje odraslih in otrok,« so zapisali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Kljub temu da slive ne predstavljajo večjega tveganja za zdravje, pa na upravi svetujejo, da se izdelek vendarle ne uživa in se čim prej vrne nazaj k dobavitelju. Zaradi tega so začeli izvajanje odpoklica izdelka in postopek umika izdelka iz distribucijske verige.

Podatki o izdelku

  • Opis živila: sveže slive
  • Proizvajalec: Stjema Promet d. o. o, Industrijska ulica 1, 10370 Dugo Selo, Hrvaška
  • Poreklo: Moldavija
  • Dobavitelj: Bratje Bulc, d. o. o.
  • Mesto vzorčenja: Bratje Bulc d. o. o., veletržnica Plemljeva ulica, Ljubljana
  • LOT: 39/01

Spomnimo ...

To pa ni edini primer svežih sliv, pri katerih je bila ugotovljena vsebnost pesticida. Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila namreč v začetku septembra s strani trgovskega podjetja Spar Slovenija obveščana o izvajanju umika sliv zaradi ugotovljene prisotnosti nedovoljenega pesticida klorpirifos-etila.

Komentarji (2)

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

PA DOBRO, ALI JE SLOVENIJA POSTALA SKLADIŠČE KONTAMINIRANE HRANE??!

SLOVENSKI NAROD (ni preverjeno)

K VRAGU POJDITE S TEM VAŠIM UVOŽENIM SADJEM IZ MOLDAVIJE! NE KUPUJEM VEČ NOBENEGA SADJA KER JE ITAK SAM DREK NA TRGOVSKIH POLICAH! NAJ VAM ZAGNIJE! ČE ŽE POTEM NAJ BO SADJE IZKLJUČNO SLOVENSKO! NE PA DA SE UVAŽA DREK IZ TUJINE! NA TA RAČUN BOSTE IZGUBILI VELIKO KUPCEV IN DENARJA!

Starejše novice