Slika je simbolična.
Policisti so skupaj z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa ta teden začeli nacionalno preventivno akcijo Hitrost. Poostren nadzor hitrosti napovedujejo skoraj v vseh državah Evropske unije, v Sloveniji bo potekal 24. marca.

Mednarodna preventivna akcija Hitrost bo potekala od 21. do 27. marca. Maraton nadzora hitrosti, ki bo v skoraj vseh državah Evropske unije, pa bo potekal v četrtek, 24. marca 2022.

Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj

Za akcijo so se na policiji odločili predvsem zaradi dejstva, da je vzrok za prometne nesreče z najhujšimi posledicami še vedno najpogosteje neprilagojena hitrost. Samo lani je bilo namreč zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah kar 49 smrtnih žrtev

Z novo medijsko kampanjo pod naslovom Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj želi agencija javnost opozoriti na pomen prilagojene hitrosti voznim razmeram, na ustrezno varnostno razdaljo in zaviralno pot. 

Poostren nadzor na kar 600 lokacijah

V času akcije bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor hitrosti, ki je mednarodno usklajen in se bo izvajal na območju celotne Evrope ter ga organizira ROADPOL, evropska mreža prometnih policij.

Robert Vehovec iz Generalne policijske uprave je ob tem opozoril na poostren maraton nadzora hitrosti, ki ga bodo izvajali v četrtek, 24. marca

»Načrtujemo, da bomo delovali na okoli 600 lokacijah, v nadzor pa bomo vključili vsa tehnična sredstva, ki jih imamo na voljo.

Tako kot je praksa že zadnjih nekaj let, bomo v slovenski policiji tudi tokrat objavili lokacije, kjer bomo delovali, na ta način pa želimo pokazati, da želimo delovati predvsem preventivno ter z željo, da vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k varnejšim cestam.«

To so vse lokacije meritev na območju Policijske uprave Maribor

Lokacije meritev so za območje celotne Slovenije objavljene tukaj.

Hitrejši kot smo, ožje je naše vidno polje in daljši je naš reakcijski čas

Med vožnjo moramo zaznati čim več podrobnosti na cesti in okrog nje. S povečanjem hitrosti se voznikovo vidno polje zožuje, kar pa lahko posledično privede do t. i. tunelskega vida.

Čim hitreje vozimo, tem dalje izpred vozila usmerjamo pogled, ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo ali sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti.

Spregledamo lahko kolesarje, pešce, ki želijo prečkati vozišče ali morebitno vključevanje z bočnih cest oziroma ne predvidimo dogodka, ki bi ga pri manjši hitrosti sicer lahko. 

Ob tem na policiji opozarjajo še: »Hitreje kot vozite, siloviteje boste trčili, kar lahko pomeni razliko med hudo prometno nesrečo in lahkim trčenjem. Dosledno upoštevajte vse omejitve hitrosti in jih prilagajajte razmeram na cesti.«

Za dobro prometno varnost smo odgovorni vsi

Voznike in vse udeležence v cestnem prometu zato na slovenski policiji še enkrat opozarjajo na to, da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi skupaj, in sicer predvsem tako, da se odgovorno obnašamo v prometu.

»Odgovorno ravnanje se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti, zato poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letos naredimo korak k varnejšim cestam.«

Starejše novice