*Fotografija je simbolična
Aplikacija #OstaniZdrav prilagaja delovanje trenutni epidemiološki situaciji

Novo epidemiološko stanje v Sloveniji zahteva prilagoditev aplikacije #OstaniZdrav.

Epidemiološka stroka in tehnična ekipa, ki skrbita za delovanje aplikacije, sta po zgledu nemške različice prilagodila parametre, ki se uporabljajo za izračun stanja tveganja, sporoča ministrstvo za javno upravo.

Namen spremembe hitrejša in bolj učinkovita zaznava morebitnega tveganega stika

Pred spremembo parametrov je moral stik, da bi se upošteval v izračunu skupnega tveganja, trajati deset minut, po novem pa se ta čas skrajšuje na pet minut.

Hkrati je večja tudi zgornja mejna vrednost slabenja signala iz 73 decibelov na 79 decibelov, kar pomeni boljše zaznavanje bluetooth signala - torej je lahko razdalja med dvema telefonoma z naloženima aplikacijama po novem večja, pa bosta aplikaciji signal vseeno zaznali.

Novosti na prvi pogled uporabnikom ne bodo opazne

Aplikacija #OstaniZdrav je poleg mask, razkuževanja rok in ohranjanja medosebne razdalje ključno orodje za zajezitev širjenja koronavirusa. 

Uporabnikom operacijskih sistemov Android in iOS je aplikacija na voljo od avgusta 2020, od februarja letos pa je #OstaniZdrav vključena tudi v mrežo sorodnih evropskih aplikacij, kar pomeni, da deluje tudi zunaj slovenskih meja.
 

Aplikacijo naložite, ko še nimate znakov bolezni

V vmesnem času je bila aplikacija večkrat posodobljena, z namenom večje uporabne vrednosti, še boljše učinkovitosti ter odprave nekaterih napak, ki so se pojavile v praksi, pa so ji bile dodane nove tudi funkcionalnosti.

Delovanje aplikacije je za posameznika smiselno, če si jo ta naloži takrat, ko še nima znakov bolezni, aplikacija namreč deluje tako, da beleži morebitne izpostavljenosti tveganim stikom »za nazaj«. Uporabniki so na varen in anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku ter s tem spodbujeni k še bolj odgovornemu ravnanju.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice