Slika je simbolična.
Uprava Republike Slovenije za varno hrano je bila obveščena o odpoklicu mesa zaradi prisotnosti salmonele.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je s strani podjetja Mesarstvo Nikl prejela obvestilo o izvajanju umika začinjenih piščančjih ražnjičev (mesni pripravek iz piščančjega mesa).

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje bakterija salmonela povzroča salmonelozo, črevesno nalezljivo bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo na primer surovo meso, najpogosteje perutnina ali jajca.

Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov

Živilo predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov, zato je odgovorni izvajalec dejavnosti pričel z izvedbo odpoklica živila iz prometa.

Podatki o izdelku

  • Živilo: Začinjeni piščančji ražnjiči, mesni pripravek iz piščančjega mesa
  • Serija/lot: 114
  • Rok uporabe: 29.4.2023
  • Pakiranje: postrežna ponudba
  • Proizvajalec: Mesarstvo Nikl d.o.o., Betnavska  cesta 122, Maribor
  • Proizvod je bil v prodaji v poslovalnici Mesarstvo Nikl d.o.o., Betnavska  cesta 122, Maribor.

V primeru, da imate to živilo doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Starejše novice