Slika je simbolična.
Zimski sončni obrat je dan, ko se prične zime. Razkrivamo, kdaj boste lahko opazovali sončni vzhod in zahod.

Albin Gradišnik in Kasiopeja tokrat o zimskem sončnem obratu, solsticiju, dnevu, ko se prične zima. 

Zemljina vrtilna os je v tem trenutno nagnjena -23,44 stopinje, zimski sončni obrat pa bomo obeležili 21. decembra, na prvi dan zime. 

Sončni vzhod boste na ta dan lahko opazovali ob 7.38, zahod pa že ob 16.12. Na ta datum bo dan najkrajši, noč pa najdaljša. Dan bo namreč dolg le osem ur 34 minut. 

Ta dan bo Zemlja od Sonca oddaljena 147,2 milijona kilometrov. 

Solsticij - najkrajši dan v letu, a sonce ne zaide najhitreje

Gradišnik dodaja, da je 21. december res najkrajši dan v letu, a ta dan Sonce ne zaide najhitreje in ne vzide najpozneje v letu. Sonce najhitreje zaide 10. decembra, ta dan zaide že ob 16.10. To se zgodi enajst dni pred zimskim solsticijem. 

Sonce najpozneje vzide okoli enajst dni po zimskem solsticiju, kar bo 1. januarja 2022, ob 7.41. 

»Čas sončnega vzhoda ali zahoda je v Sloveniji različen glede na zgoraj izračune čase. Razlika med Prekmurjem in Primorsko, oziroma med skrajno vzhodno geografsko točko, ki je kraj Benica, stojna točka 46,47 N in 16,61 E, in skrajno zahodno geografsko točko, ki je kraj Breginj, stojna točka 46,29 N in 13,38 E, znaša 13 minut,« dodaja Gradišnik. 

Ljudstva ta dan praznovala

Gradišnik še pojasnjuje, da so davna ljudstva ta dan praznovala kot praznik Sonca. Je dan, ko Sonce premaga temo in se dan začne daljšati. 

Simbolično gre za premagovanje dobrega nad zlim. 

Krščanstvo je ta dan preuredilo v božič, torej praznik rojstva Jezusa, ki predstavlja odrešenika sveta. V krščanski misli torej ta dan prav tako predstavlja zmago dobrega nad zlim. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice