Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh? Meteorologi napovedujejo ohladitev, meja sneženja se bo začela spuščati. Po nižinah bi lahko zapadlo od pet do deset centimetrov snega.

Meteorologi Agencije Republike Slovenije za okolje napovedujejo, da vreme v prihodnjih dneh po željah tistih, ki imajo radi zimske razmere.

»Po današnji otoplitvi se bo v soboto pričelo hladiti,« pojasnjujejo: »V nedeljo in ponedeljek pa nas bo preplavila še hladnejša zračna masa.« 

Meja sneženja se bo začela spuščati

Jutri bo oblačno, padavine se bodo čez dan znova okrepile. Hladilo se bo. Meja sneženja se bo pričela spuščati. 

Zjutraj bo še suho, čez dan pa bodo padavine znova zajele vso Slovenijo. Zvečer ali v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin. 

Najnižje jutranje temperature bodo v severni in severovzhodni Sloveniji od minus ena do ena, drugod od dve do štiri, na Primorskem okoli sedem, najvišje dnevne od ena do šest, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V nedeljo čez dan bodo padavine hitro oslabele in ponehale. »Napoved količine snega je še vedno negotova,« pravijo meteorologi. »Po bolj verjetnem scenariju bi lahko večji del nižin prejel od pet do deset centimetrov južnega snega, v višjih legah pa bi lahko padlo od 20 do 30 centimetrov snega.« 

Ob morebitnem pomiku ciklona bliže našim krajem bo lahko snega še precej več. »Velja tudi obratno - če bo ciklon potoval bolj južno, bo tudi snega pri nas manj,« dodajajo. 

V nedeljo bo še hladneje

V nedeljo in ponedeljek bo nad naše kraje dotekala še hladnejša zračna masa. Ob razjasnitvi bo po nižinah zlasti hladno v ponedeljek in torek, ko se temperatura zraka čez dan ne bo dvignila kaj dosti nad 0 stopinj Celzija. 

Najhladneje bo v torek zjutraj, ko bodo temperature od minus deset do minus pet stopinj Celzija, v alpskih dolinah in v mraziščih na Notranjskem tudi okoli -15 stopinj Celzija. 

Manj hladno bo seveda ob morju. »Dobra novica je, da bo po daljšem obdobju oblačnega vremena v začetku tedna ob suhi zračni masi prevladovalo sončno vreme,« pravijo vremenoslovci.

Ponekod temperatura še ni padla pod ledišče

Kot zanimivost dodajo, da ponekod po Sloveniji v tej jesensko-zimski sezoni temperatura zraka še ni padla pod ledišče.

Tako je bilo v Ljubljani, kjer bomo beležili najpoznejši datum s prvo negativno temperaturo v drugem delu koledarskega leta.

V šolo pri -50 stopinj Celzija? 

Meteorologi portala Neurje.si so kot zanimivost izpostavili, da se zadnje dneve v naselju Ojmjakon, ki velja za najbolj hladen kraj na severni polobli, temperatura spušča do okoli -50 stopinj Celzija.

Šola kljub temu ostaja odprta. Uprava šole je namreč sprejela odločitev, da bo pouk nemoteno potekal, dokler se temperature ne spustijo pod -52 stopinj Celzija. 

Starejše novice