Foto: Borut Podgoršek
Že pred časom smo v Slovenijo dobilo prvo lahko oklepno vozilo za vojsko. Danes, so ga predstavili širši javnosti.

Slovenija je po sistemu vlada-vladi kupila od Združenih držav Amerike 38 lahkih oklepnih vozil za vojsko.

Skupna vrednost naročil vseh 38 vozil brez DDV je 26,7 milijonov evrov.

Nakup iz Amerike

»Odločitev za nakup LKOV 4x4 po postopku vlada–vladi je omogočila hitrejši in predvsem preglednejši nakup opreme brez posrednikov in brez korupcijskih tveganj,« je Ministrstvo za obrambo zapisalo na svoji spletni strani.

Dogovor za nakup omenjenih vozil je bil z Združenimi državami Amerike sklenjen 12. novembra 2018 in zajema 38 lahkih kolesno oklepnih vozil LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg. 

FOTO: Borut Podgoršek

Najnovejšo pridobitev je vojska predstavila danes

V Slovenijo so vozila prispela sredi maja. Danes pa je v vojašnici Edvarda Peperka Slovenska vojska predstavila širši javnosti svojo najnovejšo pridobitev.

Predstavitve vozil so se udeležili minister za obrambo Matej Tonin, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Urbanč, veleposlanica kraljevine Norveške Trine Skymoen, odpravnica poslov Združenih držav Amerike Susan Falatko in predstavniki podjetij Oshkosh Defense in Kongsberg.

FOTO: Borut Podgoršek

Matej Tonin je spomnil, da smo z nabavo prepotrebne osebne opreme za pripadnike Slovenske vojske in terenskih vozil naredili prve korake k modernizaciji: »Lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4x4, so naša najnovejša pridobitev. Z njimi bomo zamenjali iztrošene hummerje, ki ne ustrezajo najnovejšim standardom balistične in protiminske zaščite. LKOV 4x4 bodo zagotavljali taktično, operativno in strateško premičnost Slovenske vojske, zmožnost vzdržljivosti in preživetja enot Slovenske vojske ter izpolnitev Natovih ciljev zmogljivosti. Letos bomo naročili še 37 takih vozil.«

Kako bodo vozila pripomogla slovenski vojski? 

Vozilo JLTV proizvajalca Oshkosh Defense iz Združenih držav Amerike naj bi sodilo med najsodobnejša v svoji kategoriji in zagotavljalo maksimalno zaščito uporabnikov ob ustrezni mobilnosti in nosilnosti vozila. 

»Zaradi svojih lastnosti so potrebna oprema. Vojska jih potrebuje tako za nacionalno zaščito, kot tudi zavezniško,« za Ljubljanainfo povedo iz Slovenske vojske.

Na vprašanje, kam bodo vozila zapeljali, pa odgovarjajo: »Najprej jih moramo uvesti v operativno upravo.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Korupcija vlade (nepreverjen)

ki je z izmisljenim nezakonitim pravilom obsla javno narocanje EU clanic ... velika kazen iz Bruslja

Starejše novice