Slika je simbolična.
Letošnji februar je bil najtoplejši doslej. Gre za največji pozitivni odklon od katerega koli meseca v zgodovini meritev.

Vremenoslovec Blaž Šter je na družbenih omrežjih objavil zemljevid Slovenije, ki razkriva, da je bil letošnji februar kar za 5,5 stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem. 

Gre za največji odklon od kateregakoli meseca v zgodovini meritev. »Po domače. Še nikoli ni bilo toliko rdeče barve na tem zemljevidu,« je povedal. 

Za eno stopinjo Celzija je prehitel dosedanji najtoplejši februar leta 1966. 

Meteorologi Agencije Republike Slovenije za okolje so pripravili statistični pregled temperaturnih podatkov za minuli mesec. Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020, ki je bil dosežen v letošnjem februarju, je daleč največji pozitivni odklon kateregakoli meseca od začetka meritev. 

Na drugem mestu je prej omenjeni februar 1966, ko je bil odklon 4,5 stopinje Celzija, vsi ostali meseci pa imajo odklon pod 4 stopinje Celzija.

Daleč najhladnejši je bil februar 1956, ko je bil odklon –9,7 stopinje Celzija. 

Vremenoslovci Agencije za okolje navajajo, da je po letu 1950 do 90. let prejšnjega stoletja povprečna temperatura februarja le rahlo naraščala, kasneje se je trend povečal. Februarji od 50. let 20. stoletja do danes so se ogreli za 3 do 4 stopinje Celzija. 

Letošnji februar je že šesti zaporedni s pozitivnim odklonom.

Vir: ARSO

Povprečno namočen in podpovprečno osončen

Vremenoslovci ob tem navajajo, da je bil letošnji februar povprečno namočen in podpovprečno osončen.

Februarska višina padavin je bila na ravni države glede na primerjalno obdobje 1991–2020 malenkost podpovprečna. 

Najbolj namočena po letu 1950 sta bila februarja 2014 in 2016. Najmanj namočena v tem obdobju sta bila skoraj povsem suha februarja 1998 in 1993. 

Snežne razmere so februarja ustrezale temperaturnim razmeram. Po večini nižin je mesec minil povsem brez sneženja in snežne odeje, le ponekod v Ljubljanski kotlini je sprva še ležala tanka snežna odeja od obilnega sneženja 19. januarja. 

Letošnji februar je bil na ravni Slovenije nekoliko podpovprečno osončen. Najbolj osončen je bil februar 1998, sledita mu februarja 1990 in 2019. Najmanj je bil osončen februar 1972. 

Vir: ARSO
Vir: ARSO

Starejše novice