Slovenijo pobelil sneg, na Primorskem močna burja.

Večji del Slovenije je pobelil sneg, po večini države so ga zjutraj namerili kakšen centimeter, na družbenem omrežju Twitter navaja Agencija Republike Slovenije za okolje.

Čez dan bo predvsem v južni polovici Slovenije še rahlo snežilo. Na Primorskem piha močna burja, ki se bo v naslednjih urah še okrepila, opozarja. Zaradi vetra je ponekod že oviran promet.

Na Kredarici 24 centimetrov novega snega

Po podatkih Arsa je na Kredarici zapadlo 24 centimetrov novega snega, tako da je snežna odeja zdaj debela 250 centimetrov. Precej je zasnežilo tudi Kočevje, kjer je zapadlo 23 centimetrov snega, izraziteje pa so glede na številke, dostopne pri Arsu, belo obarvane še Rateče (14 centimetrov) ter Katarina nad Ljubljano in Črnomelj (10 centimetrov snega). V prestolnici so namerili dva centimetra novozapadlega snega.

Padavine so sicer zjutraj oslabele in bodo v večjem delu Slovenije ponehale. Popoldne bo oblačno, tu in tam se bo lahko oblačnost prehodno trgala. Predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji bo občasno naletaval sneg.

Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki naj bi nekoliko oslabela v ponedeljek čez dan. Arso je za danes in ponedeljek za jugozahodni del države tako izdal oranžno vremensko opozorilo.

»Od nedelje zjutraj do ponedeljka zjutraj bodo na izpostavljenih mestih najmočnejši sunki burje do okoli 120 kilometrov na uro,« navaja na spletnih straneh.

Močan veter že povzroča težave v prometu

Vremenska sprememba je poleg dežja in snega prinesla tudi čist zrak.

Prometno-informacijski center za državne ceste ob zimskih razmerah opozarja na prepovedi za tovorni promet na cestah Col-Črni Vrh ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina; na teh lokacijah velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna le za osebna vozila z verigami, tudi na cesti čez prelaz Ljubelj so na avstrijski strani obvezne verige.

Zaradi podrtih dreves sta zaprti cesti Grgelj-Fara in Kot-Grgelj, pri Dolu.

Zaradi burje pa je na primorski avtocesti zaprt predor Kastelec proti Ljubljani, na odseku Kastelec-Kozina. Promet je preusmerjen na vzporedno cesto.

Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse, 3. stopnja, na regionalnih cestah Selo-Ajševica-Vogrsko, Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava pa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, 1. stopnja.

Najvišja izmerjena hitrost burje v zadnji uri je bila Mančah, 104 kilometre na uro.

Starejše novice