Slika je simbolična.
Praznik svetih treh kraljev oziroma Gospodovo razglašenje katoličani praznujejo 6. januarja. To je eden najstarejših cerkvenih praznikov. S tem praznikom se konča obdobje praznovanja božiča.

Praznik svetih treh kraljev imenujemo tudi tretji sveti večer

Praznujemo ga od 4. stoletja in je, poleg božiča in velike noči, najpomembnejši in najstarejši cerkveni praznik. Nekateri ga imenujejo tretji božič, večer pred praznikom pa tretji sveti večer.

Takrat je običajno, da vse prostore hiše poškropimo z blagoslovljeno vodo in pokadimo s kadilom. Na vhodna vrata pa napišemo kratico 20 + G + M + B + 23.

Kratice so imena svetih treh kraljev oziroma treh modrecev, ki so prišli obiskat novorojenega Jezusa in letnico tekočega leta. Običaji ob prazniku so podobni kot na predvečer božiča, le polnočnice ni.

Na ta dan tudi v jaslice postavimo svete tri kralje.

Število modrecev ni znano

Praznik praznujemo v spomin na modrece, ki jih je postal vladar Judeje Herod, ker je želel, da preverijo, če se je odrešenik res rodil.

Iz svetega pisma ne izvemo, koliko modrecev je obiskalo Jezusa, niti njihovih imen. Govori le o tem, da so modreci obiskali novorojeno dete in da jih je tja vodila zvezda repatica.

Da so bili trije izvira iz tega, da so prinesli tri darila, in sicer zlato, miro in kadilo.

Nekdaj je veljalo, da jih je bilo celo sedem ali 12. V srednjem veku so enega kralja upodobili kot Evropejca, drugega kot Azijca in tretjega kot črnca.

Gašperju so pripisali približno 20 let, Boltežar naj bi bil mož srednjih let, Miha pa najstarejši in sivolas. Ta oznaka velja še danes.

Na praznik svetih treh kraljev so včasih otroke tudi obdarovali

V spomin na darila, ki jih je Jezus dobil od modrecev, so včasih tudi otroke obdarovali. Dobili so skromnejša darila kot za božič ali Miklavža, čakala pa so jih v čevljih.

Ponekod je veljalo, da je treba noč pred praznikom luč pustiti prižgano. V nekaterih krajih so pustili prižgane celo tri luči, za vsakega modreca eno.

Dekleta so svojim izbrancem podarjala medenjake ali potičke. Gospodinje so spekle tudi božični kruh in ga pokrile s prtičkom, ki so ga hranile za to priložnost. Kruh so si nato razdelili člani družine, nekaj pa so ga dobile tudi živali pri hiši.

V nekaterih krajih po Sloveniji imajo celo tekmovanja v peki božičnega kruha. Zelo razširjen običaj ob prazniku svetih treh kraljev je tudi koledovanje. Koledniki, preoblečeni v svete tri kralje, obiskujejo domove, prepevajo pesmi in nad hiše kličejo blagoslov.

Starejše novice