Uprava Republike Slovenije za varno hrano je bila s strani priljubljene verige trgovin obveščena o odpoklicu živila s trga, zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije Listeria monocytogenes. Bakterija lahko povzroči zastrupitev in tudi smrt.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja živil odvzela vzorec 'Bakalar na belo' trgovine Hofer, v katerem je bila ugotovljena prisotnost bakterije Listeria monocytogenes.

Izdelek je bil v redni prodaji v vseh trgovinah Hofer v Sloveniji, vendar so serijo z omenjenim rokom uporabnosti nemudoma izločili iz prodaje.

Listerija (Listeria monocytogenes) je bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih, pa tudi v številnih živilih.

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila.

Čeprav je število ljudi, ki oboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

V primeru, da imate to živilo doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Podatki o izdelku

Ime živila: Bakalar na belo,
Serija/lot: 161808,
Rok uporabe: 13.09.2021,
Neto teža: 150 g,
Proizvedeno v: Hrvaška,
Distributer: Butik Gurman d.o.o., Podnart.

Foto: Hofer Slovenija

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice