Slika je simbolična.
Finančna uprava ponovno opozarja o primerih spletnih prevar v zvezi s preplačilom davka!

Že večkrat smo pisali o spletnih prevarah, v katerih se goljufi izdajajo za Finančno upravo Republike Slovenije, a kot kaže, tem prevaram še zdaleč ni videti konca. 

Lažno obvestilo o preplačanem davku

Policisti Policijske uprave Maribor so bili včeraj ponovno obveščeni o primeru spletne goljufije z lažnim obvestilom o preplačanem davku.

In sicer sporočilo je obveščalo o tem, da ima oškodovanka preplačilo davka in lahko zahteva povračilo. Ob tem pa je pošiljatelj ponujal povezavo na spletno stran, kjer se je od oškodovanke zahtevalo, da vnese podatke za vračilo denarja.

Kot so zapisali policisti, so oškodovanki, po tem ko je vnesla podatke, s transakcijskega računa odtegnili dobrih 600 evrov. Vračila denarja oziroma preplačanega davka pa seveda ni bilo. 

Spomnimo ...

Že v mesecu novembru smo poročali, da se je na Finančno upravo Republike Slovenije obrnilo več zavezancev, ki so preko SMS sporočila ali elektronske pošte prejeli obvestilo, ki naj bi ga poslala finančna uprava. 

Policisti Policijske postaje Ptuj so takrat prav tako prejeli prijavo spletne goljufije. Oškodovanec je prejel elektronsko sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da bo prejel vrnjen davek

Posredoval je bančne podatke, nakar mu je bilo iz transakcijskega računa odtegnjenih kar 8000 evrov, so zapisali policisti. 

Lažna spletna stran, ki izgleda kot prava

Kot so sporočili s finančne uprave, pa tem sporočilom še ni videti konca.

Vsak dan so lažna sporočila novih oblik in vse bolj dodelana tako, da so vizualno vse bolj podobna pravi celostni grafični podobi uprave.

Ne nasedajte in nikamor ne vpisujte svojih podatkov!

Ker pa se tovrstne prevare pojavljajo že več mesecev, uporabniki pa še kar nasedajo in so oškodovani za enormne vsote denarja, se vse zavezance zato ponovno poziva, naj bodo skrajno previdni.

Gre za prevaro in lažna sporočila.

»Finančna uprava zavezance na ta način ne obvešča, zato gre v teh primerih očitno za prevaro,« so sporočili in dodali: »Opozarjamo, da gre za lažna sporočila. Ne nasedajte in nikamor ne sporočajte ali vpisujte svojih podatkov

Pri tem tudi policisti opozarjajo, da gre pri tovrstnih poskusih za lažna obvestila. Spletnim uporabnikom svetujejo, da dobro preverijo verodostojnost elektronskih sporočil, ki jih napotujejo na vpis osebnih oziroma občutljivih podatkov. 

Kaj lahko naredite?

Lažno zlonamerno sporočilo je poslano z namenom ribarjenja (pridobivanja podatkov), saj je v njem priložena povezava na stran, ki je samo videti kot stran Finančne uprave Republike Slovenije, v resnici pa so jo postavili spletni goljufi.

»Gre seveda za lažno spletno stran, prek katere vam kriminalci ukradejo podatke in posledično zlorabijo bančni račun. Zato ne klikajte na povezave in sporočilo izbrišite,« so poudarili na Facebook profilu Varni na internetu.

Svoje podatke glede stanja plačil in obveznosti na Finančni upravi lahko medtem v vsakem trenutku preverite v eDavkih.

Z vprašanji glede preplačila davkov se lahko obrnete tudi na klicni center na številko 08 200 1001 (za fizične osebe) in 08 200 1003 (pravne osebe).

Finančna uprava se sicer sproti trudi, da sledi novim sporočilom ter o stanju obvešča SIGOV-CERT, ki sproti blokira oziroma odstranjuje lažne spletne strani, ki jih zlonamerno ustvarjajo nepridipravi. 

Starejše novice