Slika je simbolična.
Čeprav je poletje na vrhuncu in študenti še uživajo na počitnicah, je že čas za začetek iskanja stanovanja ali sobe v mestu študija.

Največ študentov pride študirat v Ljubljano in Maribor, kjer je lov na primerne sobe in stanovanja tudi največji.

S proaktivnostjo in nekaj premišljenimi koraki lahko študenti hitro najdejo svoj bodoči dom za prihodnjih nekaj študijskih let. 

Spletni oglasnik Bolha.com je objavil nekaj nasvetov za iskanje študentskega stanovanja ali sobe. Poglejte, kaj svetujejo.

1. Stanovanje ali sobo začnite iskati že zdaj

Tako boste pridobili prednost pred tistimi, ki bodo začeli z iskanjem šele septembra. To bo čas, ki ga boste lahko namenili podrobnemu iskanju oglasov in ogledom.

Kot običajno je naval na iskanje stanovanj v septembru največji, kar pomeni večje povpraševanje in s tem manj izbire. Še posebej, če vam je pomembno, da je vaše bivališče blizu fakultete, na katero ste se vpisali.

V študijskem letu 2021/22 je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije na programe višješolskega in visokošolskega izobraževanja vpisanih 81.700 študentov − med njimi jih bo tudi letos veliko iskalo stanovanja.

Na Bolha.com opažajo več kot šest odstotno porast iskalcev stanovanj, hiš in sob za najem glede na lansko leto.

2. Hitro se odzovite na oglas

Pri iskanju oglasov si lahko pomagate tudi z aplikacijo Bolha.com, ki ponuja varen, enostaven način iskanja nepremičnin z aktualnimi oglasi.

Trenutno je na straneh spletnega oglasnika za najem na voljo okoli 140 stanovanj in sob v Ljubljani ter okoli 170 v Mariboru.

Razpon cene za mesečni najem enosobnega stanovanja je od 400 do 750 evrov, za garsonjero od 150 do 1000 evrov in za sobe od 95 do 450 evrov.

Cene najemniških stanovanj v zadnjem času dosegajo rekordne cene. Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so se na četrtletni ravni zvišale za 5,5 odstotka, najizrazitejše podražitve pa so prav v Mariboru, in sicer za 6,9 odstotka in v Ljubljani za 5,3 odstotka.

Ker se dobra stanovanja tudi hitro oddajo, redno spremljajte oglase in se čim prej dogovorite za ogled nepremičnine.

3. Preverite zgradbo in sosesko, v kateri je namestitev, ki vas zanima

Pri bodočih sosedih se lahko pozanimate, kakšno je življenje v naselju. Preverite tudi, kje so najbližje trgovine in avtobusne postaje.

Vsaka informacija bo dobrodošla, da si boste ustvarili čim boljšo predstavo o tem, kako boste živeli. 

4. Omislite si cimra

Nedvomno je delitev življenja lahko bolj prijetno, če najdemo sostanovalca, ki nam ustreza.

Ne samo, da je takšen način življenja bolj zabaven, gotovo je tudi bolj ekonomičen, saj si stroške med seboj delimo.

5. Na ogled stanovanja ali sobe pojdite s prijateljem ali družinskim članom

Na ogled pridite s prijateljem ali družinskim članom, natančno si oglejte stanovanje, zapišite si stvari, ki jih morate vprašati, predvsem glede stroškov bivanja, hrupa v okolici, možnost prezračevanja ali klime, delujoče kuhinje in drugih osnovnih stvari za življenje.

Dodatni par oči vam bo pri tem pomagal. 

6. Nič ne podpisujte in ne plačujte vnaprej

Pomembno je, da nič ne podpisujete in ne plačujete vnaprej, dokler ne vidite stanovanja ali sobe in ne podpišete najemne pogodbe, preverite sosesko, se pogovorite s sosedi.

Najemodajalca izprašajte o vsem, kar vas zanima.

7. Sestavite proračun

Preden karkoli podpišete, izračunajte, koliko vas bo stalo življenje. Proračun vam bo pomaga ugotoviti, kaj si lahko privoščite, če boste morali poiskati sostanovalca in na kakšen način se boste morali prilagoditi novemu načinu življenja.

Pri Študentski organizaciji Slovenije ocenjujejo, da stroški študentov znašajo več kot 500 evrov na mesec.

8. Ne pozabite uživati

To so vaši prvi koraki k samostojnosti, zato ne pozabite pri tem uživati. Študijsko življenje je običajno najbolj vznemirljivo, zabavno in se ga boste spominjali po novih prijateljih in dogodivščinah, pa tudi po prvih korakih v samostojnost, kamor spada tudi študentsko bivališče.

Uredite si ga tako, da se boste počutili udobno − kot da ste doma. Pri opremljanju pa ne rabite na široko odpreti denarnice.

Na Bolha.com lahko prebrskajte med več kot 72.000 oglasi z opremo za dom in si uredite stanovanje po svojem okusu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice