Slika je simbolična.
Preverili smo, kakšne so cene goriv v sosednjih državah.

Cene goriv v Sloveniji so od torka, 21. junija, delno regulirane.

Na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest je cena 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva omejena, in sicer na 1,755 oziroma 1,848 evra za liter. Bencin je tako dražji za 19,5 centa oziroma 12,5 odstotka, dizel pa za 18 centov oziroma 10,8 odstotka.

Trgovci na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah pa cene določajo sami.

Po podatkih portala goriva.si je na bila včeraj cena litra pogonskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah za približno 20 centov višja, kot na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest.

Kakšne so cene bencina pri naših sosedih?

Po podatkih Evropske komisije je bila 13. junija cena litra bencina v sosednjih državah najvišja v Avstriji. Cena litra bencina tam znaša 2,048 evra, kar je dobrih 29 centov več kot v Sloveniji.

V Italiji boste za liter bencina odšteli 2,014 evra, na Hrvaškem na 1,829 evra.

Na Madžarskem pa so na maja uvedli omejitve točenja goriva po reguliranih cenah. Tam je cena bencina približno 1,230 evra na liter za domačine, za tujce pa je cena povprečno 2,09 evra na liter.

Kaj pa cene dizla?

Tudi dizel je v sosednjih državah najdražji v Avstriji, tam boste za liter odšteli 2,023 evra, kar je skoraj 18 centov več, kot v Sloveniji.

V sosednji Italiji se cena litra dizla giblje okoli 1,935 evra, na Hrvaškem na 1,835 evra. Na Madžarskem pa je cena 1,464 evra na liter za domačine in približno 2,20 evra za tujce. 

Tudi na Hrvaškem zvišanje goriva na avtocestah

Če se odpravljate na Hrvaško, pa je priporočljivo, da rezervoar napolnite izven avtocestnih sistemom, saj so se na avtocestah cene znatno zvišale.

Po podatkih ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj je cena osnovnega bencina na bencinskih servisih INA, Petrol, Crodux, Tifon in nekaterih drugih distributerjih od torka ostala enaka, z izjemo avtocestnih postaj.

Na avtocestah boste za gorivo odšteli okoli 1,88 evra za bencin in 1,94 evra za dizel.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice