V Sloveniji so danes ob sončnem in toplem vremenu ponekod izmerili rekordno visoko temperaturo zraka za mesec februar. V zadnjih 20 letih je bilo podobno toplo ob koncu februarja leta 2019 in 2012.

Kot pojasnjujejo meteorologi, nas je dosegla zelo topla in suha zračna masa. V naslednjih dneh vse do petka lahko pričakujemo neobičajno toplo vreme. Marsikje bomo izmerili za februar rekordno visoko temperaturo. 

Že danes je nov rekord padel na nekaterih vremenskih postajah. Najtopleje je bilo na Štajerskem, Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. 

Najvišjo temperaturo so zabeležili v Osilnici, kjer so namerili 23, 2 stopinj Celzija in v Slovenskih Konjicah, kjer se je živo srebro povzpelo do 21, 3 stopinj Celzija. V Slovenskih Konjicah so tako namerili enako temperaturo kot 29. februarja leta 1960.

Nekateri februarski temperaturni rekordi z nižinskih meteoroloških postaj. Vir: ARSO

Rekordno visoke temperature zraka za februar so danes izmerili tudi v Iskrbi pri Kočevju, kjer je bilo 20, 4 stopinje Celzija, na Babnem polju so namerili rekordnih 19, 2 stopinj Celzija. Rekordno visokih 12, 6 stopinj Celzija so izmerili na Nanosu. 

Prihaja tudi saharski prah

V višinah k nam v anticiklonu doteka zelo topla in suha zračna masa, ki vsebuje tudi nekaj saharskega puščavskega prahu, kažejo podatki Agencije Republike Slovenije za okolje

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice