Po tem, ko se je na prvem predobravnavnem naroku zglasil le partner matere dečka, ki je umrl junija lani v razgretem vozilu pri Preboldu, je danes pred sodnico in tožilca stopila še mati.

 Obtožena se glede krivde ni želela izjasniti, njen partner pa na marčnem predobravnavnem naroku krivde ni priznal. 

Materi umrlega otroka in njenemu partnerju se očita povzročitev smrti iz malomarnosti, zanemarjanje mladoletnih oseb, surovo ravnanje ter promet s prepovedanimi drogami. 

Kljub temu, da so jima kazniva dejanja očitana v sostorilstvu, ju očitno čaka različna kazen.

Jošt Jeseničnik, okrajni državni tožilec je pojasnil, da je predlog tožilstva oblikovan glede na specifiko in je individualiziran za vsakega posameznika.

»Potem je odvisno od veliko faktorjev kakšen je naš kaznovalni okvir in kakšen je naš kaznovalni predlog, zato vam ne morem pojasnit kaj točno je predlagalo tožilstvo,« je povedal Jeseničnik.

Umrl zaradi odpovedi možganov in srca

Dveletni otrok obtožene, je bil junija lani več ur privezan v otroškem sedežu v pregretem vozilu. 

Zaradi tega je prišlo tako do odpovedi možganov kot srca. 

Obtožena se ni želela izjasniti glede krivde, njen odvetnik Andrej Kac pa je med 11 dokaznimi predlogi sodišču predlagal tudi postavitev psihiatričnega izvedenca.

»V takšni kazenski zadevi v takšnem dejanskem stanju, kjer so odprta marsikatera vprašanja o prištevnosti moje varovanke, je ključno, je to ključen dokaz in kot zagovornik predlagam, da se ta, že pridobljen dokaz preveri,« je povedal Kac.

Izključitev javnosti

Dveletni otrok pa ni edini, ki ga je obtoženi par zanemarjal.

»Zanemarjanje se očita za mladoletnega otroka, ki je žal umrl in tudi še za enega drugega mladoletnega otroka,« je dodal državni tožilec.

Zagovornik obtožene je tako predlagal obširno izključitev javnosti iz kazenskega postopka.

»Nenazadnje tudi sam mislim, da se bodo obravnavala vprašanja iz družinskega kroga in obtožena je mati treh otrok, ti otroci so zunaj med vrstniki v šoli in bi s tem bili izpostavljeni dodatnemu pritisku,« je pojasnil Kac.

Sodnica je predlog obrambe zavrnila, v nadaljevanju postopka pa bo o tem odločal petčlanski sodni senat. Na današnjem predobravnavnem naroku, je bila javnost izključena le delno.

»V tistem delu, kjer se gre za interese mladoletnega oškodovanca, kjer še ni prišlo do medijskega poročanja, ocenjujem, da je potrebno, da se izključi javnost.«

»V delu, kjer je pa  javnost že seznanjena z vsebino, pa ocenjujem, da ni potrebe,« je povedal Jeseničnik.

Ali je bil avto vmes prestavljen?

V nadaljevanju sojenja bodo po vsej verjetnosti pregledali tudi posnetke nadzornih kamer, ki naj bi zajele avto, v katerem je otrok lani umrl.

»Obtoženka sumi, da je bil avto vmes prestavljen. V kolikor je bil avto prestavljen z otrokom v avtu potem to odpira cel, cel spekter presoje, kaj se je dejansko zgodilo,« je še dodal Kac.

Sojenje se bo nadaljevalo maja in junija.  Za povzročitev smrti iz malomarnosti je zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih let, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora. 

Komentarji (1)

Marli (ni preverjeno)

Ma počakajo naj do poletja pa zaklenejo oba v avto za tako dolgo, da pride do istih odpovedi kot pri ubogem otroku. Prokleta golazen"

Starejše novice