Slika je simbolična.
Pod sloganom Tudi baterije lahko zagorijo se začenja mesec požarne varnosti.

Začenja se mesec požarne varnosti, ki tokrat poteka pod sloganom Tudi baterije lahko zagorijo - preprečite požar baterij. Ob vse bolj razširjeni uporabi naprav z litij-ionskimi baterijami namreč narašča tudi požarno tveganje, zato želijo organizatorji širšo javnost seznaniti z njihovo varno uporabo.

Uporaba naprav z litij-ionskimi baterijami se namreč v vsakodnevnem življenju povečuje, zato se moramo zavedati tveganja, ki ga te baterije predstavljajo. 

Med drugim jih najdemo v mobilnih telefonih, tablicah, prenosnih računalnikih, kamerah, igračah, vse več ljudi pa uporablja tudi vozila na električni pogon, kot so skiroji in električni avtomobili.

Litij-ionske baterije so ob ustrezni uporabi varne, a je potrebna previdnost pri njihovi uporabi, polnjenju in shranjevanju. Zato želijo uporabnike opozoriti, da te naprave lahko tudi zagorijo, jim dati napotke, kako ravnati v takem primeru, ter jih seznaniti z ukrepi za preprečevanje požarov na tovrstnih napravah.

Mesec požarne varnosti pripravljajo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Slovensko združenje za požarno varstvo ter Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, ki so pripravili številna gradiva za različne ciljne skupine, ki bodo na voljo javnosti.

V okviru meseca požarne varnosti bo prihodnji teden, od 4. do 9. oktobra, potekal tudi teden požarne varnosti. V tem tednu bodo posamezniki in pravne osebe pri pošiljanju poštnih pošiljk morali plačati prispevek v višini 0,15 evra v obliki elektronske doplačilne znamke.

Prispevek bo namenjen Gasilski zvezi Slovenije, kjer ga bodo, kot so sporočili, porabili za gasilsko opremo in spodbujanje mladih za delo v gasilstvu.

Starejše novice