Vir: Policija.si
Policija je sporočila, da so na terenu vse razpoložljive sile.

Obilno deževje, ki je zajelo Slovenijo in še traja ter v večjem delu države pušča za sabo razdejanje, spremlja tudi policija, aktivnosti katere so v prvi vrsti usmerjene v reševanje življenj ljudi.

Policisti so življenja danes reševali in še rešujejo predvsem na območju Kamnika, Medvod in Komende, pa tudi na širšem celjskem območju.

Med drugimi so iz stavbe rešili dva otroka, na območju naselje Moste v občini Žirovnica pa so pomagali pri evakuaciji 18 oseb. Na najbolj izpostavljenih območjih pomoč nudijo trije policijski helikopterji.

Trenutno iz Mengša, Celja, Nazarij in Raduhe rešujejo mamice z otroki in nosečnice ter jih predajajo nujni medicinski pomoči.

Tri smrtne žrtve

Policisti spremljajo številne nevšečnosti tudi na severnem Primorskem (predvsem na Idrijskem, Cerkljanskem in Tolminskem) ter na širšem celjskem območju.

Na izpostavljenih točkah skrbijo za zapore cest, red, pomagajo pri obvozih, pomagajo tudi pri reševanju živine. Vseskozi preverjajo stanje na terenu, tudi iz zraka, in sodelujejo z drugimi službami za reševanje.

Po do zdaj zbranih podatkih smo obravnavali dva dogodka v katerih so umrle skupaj tri osebe. En dogodek je bil na območju Kamnika, kjer je umrla ena oseba, drugi pa na območju Bleda, kjer sta umrli dve osebi. 

Podrobneje o smrtnih žrtvah

O najdeni mrtvi osebi na območju Kamnika je bila policija obveščena danes zjutraj.

Kolikor je znano v tem trenutku, je bila starejša oseba najdena pred hišo bivanja. Vzrok smrti še ni znan; prav tako še ni potrjeno, da gre za posledico poplav.

Ker je območje pod vodo, policisti in službe za reševanje še niso na kraju, da bi preverili vse okoliščine.

Da sta dve osebi pogrešani na območju Bleda, je bila policija obveščena včeraj zvečer. Po podatkih, s katerimi razpolagajo policisti, sta osebi včeraj v jutranjih urah odšli z Rudnega polja proti območju Viševnika in naprej proti Velikemu Draškemu vrhu.

Danes v jutranjih urah sta bili pogrešani osebi najdeni pod potjo, na območju med Malim in Velikim Draškim vrhom.

Osebi – gre za 52- in 19-letnem moška, oba državljana Nizozemske – sta zaradi dobljenih hudih telesnih poškodb na kraju umrli.

V iskalni akciji, ki je potekala v zelo zahtevnih vremenskih razmerah (močan dež, nevihte, neprestani pojavi strel) so sodelovali policisti in gorski reševalci Gorske reševalne službe Bohinj in Gorske reševalne službe Radovljica.

Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vzroku in okoliščinah smrti oseb.

Poplavljen je ogromen del Slovenije; številne ceste so zaprte, veliko poti je neprevoznih, promet pa je preusmerjen.

Vse policisti opozarjajo, da so zaradi vremenskih razmer in zaradi posledic posebej previdni.

Na mostovih ali v bližini poplavljenih območij se ne zadržujte.

Na pot se odpravite samo, če je to res nujno.

Spremljajte razmere v prometu ter obvestila glede zapor cest.

Upoštevate prometno signalizacijo, navodila policistov in drugih služb za reševanje.

Ne zadržujte se na krajih, kjer potekajo dela interventnih služb, saj boste s tem omogočili njihovo nemoteno delo.

Stanje prometa

Še je zaprta štajerska avtocesta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter od Vranskega do Žalca proti Celju.

Zastoj je na primorski avtocesti od Divače proti Ljubljani na posameznih odsekih (zamuda najmanj ena ura).

Na gorenjski avtocesti med Kranjem in Ljubljano je zastoj v obe smeri (zamuda približno ena ura).

Pred predorom Karavanke proti Avstriji je kolona dolga pet kilometrov.

Zaradi poplav so številne ceste na severnem Primorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo; poplavljajo nova območja.

Železniški promet med Jesenicami in Ljubljano je prekinjen.

»Vse ljudi prosimo, naj bodo v največji možni meri previdni in odgovorni. Naj bo ena od prioritet pri sprejemanju odločitev tudi vreme,« so zapisali policisti in dodali:

»Policisti smo v pripravljenosti po celotni državi. Razmere bomo spremljali še naprej, tudi preko noči in tudi na drugih območjih. Na terenu so in bodo vse razpoložljive patrulje.«

Starejše novice