V Mestni občini Ptuj število registriranih brezposelnih oseb že nekaj let pada. Tudi v celotni Sloveniji je zaposlenost ena najvišjih v zgodovini.

Na Območni službi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Ptuj so prejšnji mesec zabeležili 2.622 registriranih brezposelnih oseb. Od tega je bilo občanov Mestne občine Ptuj 824; 394 moških in 430 žensk.

Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je bilo decembra 2015 registrirano brezposelnih 1.151 občanov ptujske občine, decembra 2016 jih je bilo 1.017, decembra 2017 933 in decembra lani 879. Število brezposelnih torej že nekaj let upada.

Največ brezposelnih Ptujčanov je starih od 30 do 39 let

Največ Ptujčanov, ki so bili prejšnji mesec brezposelni, je imelo opravljeno srednjo tehniško, strokovno ali splošno izobraževanje - 300. 179 brezposelnih Ptujčanov je imelo nižjo srednje poklicno izobrazbo. 174 jih je imelo zaključeno osnovno šolo ali manj. 171 je bilo visoko izobraženih - prve, druge ali tretje stopnje.

Največ ptujskih brezposelnih, kar 190, je bilo starih od 30 do 39 let. 183 jih je bilo starih 55 let ali več. 117 jih je štelo od 25 do 29 let. 97 jih je bilo starih od 15 do 24 let, 88 pa starih od 50 do 54 let.

V Sloveniji je zaposlenost ena najvišjih v zgodovini

Število prostih delovnih mest, ki jih delodajalci sporočajo Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, se je letos sicer nekoliko zmanjšalo, a ostaja na visoki ravni. 

Ob tem se povečuje povpraševanje po visoko izobraženih, vse več je tudi zaposlitev za nedoločen čas.

V prvih desetih mesecih letos se je zaposlilo 49.133 brezposelnih. Čeprav je to 8,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, pa je številka po besedah generalne direktorice republiškega zavoda za zaposlovanje Marice Batič visoka, poroča STA.

»Priložnosti je veliko in tudi zaposlitev iz vrst brezposelnih je veliko,« je razmere na trgu dela povzela Batičeva. Najpogosteje so se brezposelni letos zaposlovali v gradbeništvu, gostinstvu, turizmu, trgovini in proizvodnji. A kot je poudarila, se možnost zaposlitve najde na vseh področjih.

V Sloveniji je trenutno več kot 893.000 delovno aktivnih prebivalcev, zaposlenost je torej ena najvišjih v zgodovini. Po drugi strani pa imamo eno najnižjih števil iskalcev zaposlitve - konec oktobra je bilo na zavodu prijavljenih 72.416 brezposelnih, kar je pet odstotkov manj kot pred letom dni, še poroča STA.

Delodajalci so v prvih desetih mesecih zavodu prijavili 128.478 prostih delovnih mest. Številka je sicer nekaj nižja kot lani v enakem obdobju, kar se zdi Batičevi razumljivo, saj se gospodarska rast umirja. »Vseeno ocenjujemo, da so primanjkljaji, ki jih v zadnjem času zaznavamo na trgu dela, lahko priložnost za številne iskalce zaposlitve,« je dejala.

Narašča ponudba delovnih mest za nedoločen čas

Ob tem postopno in stalno narašča ponudba prostih delovnih mest za nedoločen čas. Tako so delodajalci letos ponujali zaposlitev za nedoločen čas v 29,9 odstotka prijavljenih prostih delovnih mestih, lani do konca oktobra pa v 27,1 odstotka, poroča STA.

Največji delež zaposlitev za nedoločen čas je sicer na področju računalništva, programiranja in informacijske tehnologije (58,9 odstotka), pa tudi prava in ekonomije, upravljanja, svetovanja in vodenja ter računovodstva in revizije.

Povečuje se povpraševanje po bolj izobraženih

Povpraševanje po bolj izobraženih se povečuje. Med prostimi delovnimi mesti, ki so jih delodajalci sporočili zavodu, je bilo v prvih desetih mesecih 8,3 odstotka več prostih delovnih mest za poklice, za opravljanje katerih je praviloma potrebna visokošolska izobrazba, še poroča STA.

Najpogosteje so tako iskali vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev predšolskih otrok, strokovnjake za zdravstveno nego, strokovnjake za oblikovanje, izvajanje in nadzor politik, programov in ukrepov, predmetne učitelje v osnovni šoli ter učitelje razrednega pouka, je naštela Batičeva.

Po drugi strani se je letos zmanjšalo število prostih delovnih mest za poklice, za katere se praviloma zahteva srednješolska izobrazba (za 6,1 odstotka) kot tudi osnovnošolska izobrazba (za 6,7 odstotka).

Čeprav se zmanjšuje, pa je povpraševanje še vedno veliko po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarjih, delavcih v gostinstvu in turizmu, pa tudi po varnostnikih, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in čistilcih. Precej več povpraševanja kot pred letom dni je tudi po poštarjih, še poroča.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice