Slika je simbolična.
Pridelovalci v Sloveniji so lani po začasnih podatkih statističnega urada priredili več govejega in perutninskega mesa ter manj prašičjega, ovčjega in kozjega mesa.

Pridelek medu je bil večji, prireja mleka in kokošjih jajc pa je bila manjša, je sporočil statistični urad.

Pridelek medu je bil lani opazno večji. Čebelarji so pridelali približno 2400 ton medu. To je bilo približno 2200 ton medu več kot predlani in 1800 ton medu več kot leta 2019. To je bilo tudi približno 1400 ton medu več od petletnega povprečja prireje medu v Sloveniji, so navedli statistiki.

V državi so lani priredili okoli 50.000 ton govejega mesa. Domače prireje mesa je bilo za okoli tri odstotke več, prirasta v živi masi pa za okoli štiri odstotke manj. Kravjega mleka se je namolzlo okoli 607 milijonov litrov ali za okoli dva odstotka manj.

Prireja perutninskega mesa je znašala 74.000 ton je bila večja kot leto prej. Domača prireja se je povečala za okoli dva odstotka. Kokoši nesnice so znesle okoli 413 milijonov jajc, kar je bilo za okoli sedem odstotkov manj kot leto prej.

Prireja prašičjega mesa je bila nižja za okoli 12 odstotkov. Tega mesa se je lani priredilo za okoli 26.000 ton. Prašičjega mesa je bilo v klavnicah pridobljenega za okoli šest odstotkov manj, prirast v živi masi je bil manjši za približno 16 odstotkov.

Lani so pridelovalci priredili okoli 1400 ton ovčjega in okoli 300 ton kozjega mesa. Domača prireja ovčjega mesa je bila manjša za okoli štiri odstotke, kozjega mesa pa za okoli sedem odstotkov. Prireja kozjega mleka je dosegla okoli 2,1 milijona litrov in ovčjega okoli 0,6 milijona litrov. Prireja ovčjega mleka je bila za okoli devet odstotkov manjša, kozjega mleka pa za približno osem odstotkov manjša.

Starejše novice