Kristjani danes obeležujejo veliko noč, največji krščanski praznik.

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik - veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Slednjega bodo naznanile velikonočne maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja. Slovenski škofje bodo maše darovali v stolnicah, papež pa bo bo opoldne v Vatikanu podelil tudi t. i. blagoslov mestu in svetu.

Po cerkvah bodo danes zjutraj potekale vstajenjske procesije z velikonočnimi mašami, na katerih bodo duhovniki naznanili, da je Jezus vstal od mrtvih, kar bodo zaznamovale slovesne velikonočne aleluje.

Z vstajenjem od mrtvih je Jezus po verovanju kristjanov premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja. Tudi zato je vzdušje na veliko noč med kristjani precej praznično in slovesno.

Slovenski škofje: Velikonočno jutro je glede prihodnosti človeštva prelomnica

Velikonočno jutro je glede prihodnosti človeštva prelomnica in začetek novega stanja, so slovenski škofje zapisali v velikonočnem voščilu. Jezus je po njihovih besedah vstal, da bi sam živel v nas in da bi bili božjega življenja deležni tudi mi. Slednje pa se bo v polnosti udejanjilo v večnosti, so dodali.

V Ljubljani bo procesijo z velikonočno mašo ob 8.30 vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa ob 10. uri tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu. Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi, ki ga običajno podeli v številnih jezikih, tudi slovenščini.

Starejše novice