Kuba za svojo pomoč pričakuje uradno prošnjo slovenskega vrha, a ta se na poziv Igorja Jurišiča, predsednika Združenja slovensko kubanskega prijateljstva, ne odziva.

Prejšnji teden smo poročali o pozivu Igorja Jurišiča, predsednika Združenja slovensko kubanskega prijateljstva, sicer mestnega svetnika Mestne občine Maribor iz vrst Stranke mladih - Zeleni Evrope. Jurišič je v javnem pozivu predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za zdravje Tomažu Gantarju sporočil, da je Kuba pripravljena priskočiti na pomoč pri zdravljenju bolnikov s koronavirusom v Sloveniji, in sicer z zdravilom Interferon Alfa 2B.

Po besedah Jurišiča Kuba za svojo pomoč pričakuje uradno prošnjo slovenskega vrha. »Vljudno vas prosim, da v imenu Vlade Republike Slovenije naslovite uradno prošnjo veleposlaništvu Republike Kube za pomoč in dostavo zdravila v Slovenijo, pri čemer lahko računate tudi na mojo pomoč,« je med drugim zapisal v javnem pozivu.

Jurišič pravi, da se vlada do današnjega dne na poziv še vedno ni odzvala. »Kljub temu me kar nekaj ljudi, prav zaradi članka objavljenega na spletnem mediju Mariborinfo, kliče in kontaktira. Pravijo, da vsak poskuša po svoji liniji to zadevo spraviti naprej. Formalnega odgovora vlade še ni, ampak moram reči, da sem pozitivno presenečen nad odzivom ljudi, ki so pripravljeni pomagati. Pa naj bodo to zdravniki ali pa zaposleni na registru zdravil,« pravi Jurišič.

Interferon Alfa 2B

Zdravilo Interferon Alfa 2B je razvil Center za gensko inženirstvo in biotehnologijo že leta 1986 in učinkuje na način, da posega v razmnoževanje virusov znotraj celic in s tem celice opozarja, da razvijejo večjo odpornost proti okužbi. Uporablja se tudi za boj proti virusnim okužbam, kot je HIV, hepatitis B in C ter respiratorna papilomatoza.

Jurišič poudarja, da je zdravilo že v uporabi na Kitajskem, kjer se je izkazalo kot učinkovito v boju s covid-19. Zdravilo uporabljajo tudi v Italiji, kamor je Kuba napotila ekipo svojih zdravnikov, učinke zdravila prepoznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

»S tem zdravilom so na Kitajskem pozdravili 1500 ljudi, kar pa nikakor ne pomeni, da so z zdravilom rešili življenja 1500 ljudi. Zagotovo pa je med njimi kar nekaj takšnih, pri katerih so zaradi zdravila hitreje ozdravili bolezen, morda tudi rešili življenje. Če bi Slovenija imela to zdravilo, bi zagotovo določenim ljudem pomagalo,« še dodaja Jurišič.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

krmača (nepreverjen)

Pa ja menda ne bomo delali z to zaostalo komunistično državo !

Starejše novice