Foto: Branka Keser
Za petkov umor Igorja Mančića s strelnim orožjem naj bi bil odgovoren Kavaški klan. Preverili smo, kako ta združba sploh deluje.

Po poročanju Europola naj bi zloglasni Kavaški klan, ki je bil sprva del Škaljarskega klana izviral iz majhne vasi v Črni gori imenovani Boka Kotorska, pri nas pa naj bi imeli svojo celico od leta 2018.

Združba je znana predvsem po svojem poglobljenem delovanju v balkanskem podzemlju, poleg preprodaje drog - predvsem kokaina - jim pripisujejo tudi likvidacije in brutalne umore.

Krivi za številne uboje

Za petkovim ubojem 34-letnega Igorja Mančića na območju bivše Tobačne tovarne v Ljubljani naj bi stal ravno zloglasni Kavaški klan. 

Pri napadu naj bi se šlo za obračun med Mančićem in domnevnim vodjo slovenske celice Kavaškega klana Klemnom Kadivcem. Spor naj bi trajal že od leta 2019, ko naj bi Mančić Kladivcu ukradel drogo v vrednosti za 1,5 milijona evra.

Eden izmed bolj odmevnih domnevnih umorov Kavaškega klana pri nas prihaja iz gozda pri Okroglem pri Kranju, kjer so novembra 2019 ugrabili in nato kruto umorili Ljubljančana Danijela Božića.

Božića, ki je bil skupaj z Maničem vpleten v krajo 1,5 milionov vredne droge, naj bi najprej ugrabili v Ankaranu. Pred smrtjo naj bi ga mučili, štirikrat ustrelili v telo in živega prisilili gledati, kako mu kopljejo grob.

Kavaški klan sprva del Škaljarskega klana

Kriminalna združba Škaljarskega klana, ki orginalno izvira iz črnogorske vasi Škaljari, po kateri je dobila tudi ime, je trgovino s kokainom prevzela leta 2010, ko je bil v Kotorju ubit dolgoletni tesni sodelavec Šarića (balkanski kralj kokaina) Dragan Dudić.

Tega naj bi medtem, ko je sedel v lokalu, ustrelil in ubil Ivan Vrečar, ki je v dosjejih srbske obveščevalne družbe zabeležen kot član Škaljarskega klana.

Leta 2014 je prišlo do razcepa klana na dva dela - poleg znanega Škaljarskega je takrat nastal tudi današnji Kavaški klan, poimenovan po vasici v Boki Kotorski, ki je od Škarljarjev odaljen le nekaj kilometrov.

Razcepitev zaradi pošiljke kokaina?

Spor med klanoma naj bi nastal v Valencii, in sicer glede 200-kilogramske pošiljke kokaina, ki naj bi jo del takratne ekipe poskušal prodati mimo ustaljenih tokov.

Ker vodstvo zanjo ni vedelo, jo je zaplenilo. To je pripeljalo do tega, da so se užaljeni člani klana odcepili in ustanovili Kavaški klan pod vodstvom Črnogorcev: Radoja Zvicerja in Slobodana Kašćelana.

Takrat se je razplamtela prava vojna podzemlja, ki še vedno traja in je terjala že več deset življenj.

Komentarji (2)

SLOVENSKI NAROD (ni preverjeno)

KAR POBIJTE SE MED SABO! RES VAS NI ŠKODA! GOLAZEN MAMILARSKA! TUDI TALE MANČIĆ JE DOBIL SVOJE! PRAVILNO! IN KAJ IMA SEDAJ OD TEGA? ČISTO NIČ, KER GA PREPROSTO NI VEČ MED ŽIVIMI! V TRENUTKU JE IZGUBIL VSE! NJEGOV ČRNI MERCEDES JE POSTAL NJEGOVA KRSTA! TAKO KONČATE, ČE STE MAFIJEC! TAKIH LJUDI PA RES NI ŠKODA!

Nisu Kavarci (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=O9dJvNWgGIY
youtube.com/watch?v=O15TtIEdjeg
youtube.com/watch?v=ZLnnlxGj4SQ

Starejše novice