Slika je simbolična.
Z včerajšnjim dnem se je začel že 20. Evropski teden mobilnosti, ki tokrat poteka pod sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno«. Namen projekta je spodbujanje aktivnih oblik mobilnosti.

Evropski teden mobilnosti letos poteka že dvajsetič. Temelji na mednarodni pobudi, ki lokalne skupnosti spodbuja k izvajanju in promoviranju trajnostnih ukrepov v prometnem upravljanju. Ob tokratnem jubileju v projektu sodeluje rekordnih 84 slovenskih občin

Zaradi pestrega in razgibanega življenjskega sloga se ljudje vse več zanašamo na prevozna sredstva, kot so avtomobili in motorji. Pa vendar se včasih ne zavedamo prav dobro, da s tem ne prizanašamo okolju. Povzročamo onesnaževanje in hrup, hkrati pa se kaj hitro zgodijo nesreče. Ljudje se več se poslužujemo prevoznih sredstev, zato se vrstijo tudi zdravstvene težave zaradi pomanjkanja fizične aktivnosti. 
 

Namesto avtomobila izberite hojo, kolesarjenje ali javni potniški promet

Evropski teden mobilnosti daje pobudo, naj namesto avtomobilov za svojo pot v službo, trgovino ali šolo izberemo enega izmed bolj trajnostnih načinov mobilnosti. Med te štejemo hojo, kolesarjenje in javni potniški promet.

»Ko bomo ugasnili avtomobil, bo zaigralo naše srce in naredili bomo izredno veliko zase in za svojo skupnost«, zapiše Mestna občina Murska Sobota 
 

V občini Murska Sobota bo potekalo več dogodkov 

V petek 17. septembra bo v soboškem mestnem parku med 9 in 12 uro potekalo več dogodkov, med drugim delavnica za starejše z naslovom »Ostanimo mobilni« ter svetovanje vaditeljev in priprava akcijskih načrtov za dvig telesne pripravljenosti starejših oseb. 

V ponedeljek in torek bo med 13 in 17 uro potekala popravljalnica koles na Slovenski ulici. 

Sreda 22. septembra pa je zaznamovana kot dan brez avtomobila. Hkrati bodo potekale promocije lokalnih organizacij v zvezi s trajnostno mobilnostjo, postavljen bo kolesarski poligon za osnovnošolske otroke, potekale bodo kreativne in gibalne delavnice ter gledališka predstava za vrtčevske otroke. Sredino dogajanje bo potekalo na Slovenski ulici in v mestnem parku med 9 in 12 uro, popravljalnica koles pa med 13 in 17 uro. 
 

Mestna občina Murska Sobota za spodbujanje javnega prevoza

Občina Murska Sobota bo v sklopu aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti izvajala tudi kampanjo za povečanje rabe javnega prevoza. V promocijski kampanji bodo na poljuden način opisani vsi načini trajnostne mobilnosti, ki so na razpolago v Mestni občini Murska Sobota. 

Opozarjamo, da bo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti dne 22. septembra v času od 8.00 do 13.00 zaprta Slovenska ulica za ves promet. 
 

Sodeluje tudi občina Moravske Toplice

Občina Moravske Toplice se projektu priključuje četrtič. V sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota zagotavljajo javni potniški promet in nudijo izposojo e-koles in navadnih koles v sklopu Soboškega biciklina. Med 16. in 22. septembrom so pripravili več dogodkov. 

V soboto 18. septembra bo v Bike centru Moravske Toplice potekala predstavitev sistema Soboški biciklin in preizkuševalnica koles. Ob tem bo potekala tudi promocija rekreativnega gibanja in športa ter predstavitev starodobnikov Občine Moravske Toplice

V sredo 22. septembra bodo učenci iz OŠ Bogojina kolesarili v Mursko Soboto, medtem ko bosta OŠ Fokovci in DOŠ Prosenjakovci uporabili javni prevoz. 
 

Izboljšanje razmer zaradi epidemije

Številna evropska in slovenska mesta so zaprtja in omejitve zaradi obvladovanja epidemije izkoristila za zmanjšanje prometa v mestih. V tem času se je izboljšala kakovost zraka v mestih, zmanjšala gneča in hrup ter izboljšala infrastruktura za pešce in kolesarje. 
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice