Začelo se je zbiranje podpisov za razpis referenduma o zakonu o vodah. Pobudniki referenduma zbrani v pobudi Za pitno vodo, so ob začetku zbiranja podpisov pozvali državljane, naj izkoristijo priložnost in s svojim dejanjem vplivajo na dogajanje v državi.

»V Sloveniji nimamo nafte, nimamo rudnikov, imamo pa vodo. In vode ne smemo zakockati,« je ob začetku zbiranja podpisov v izjavi za medije v Ljubljani dejal Uroš Macerl iz Eko kroga.

Vladi in državnemu zboru je očital, da so stvari pripeljali tako daleč, da »lahko vodo rešimo samo na način, da dobimo referendum«. »Pred nami je 35 dni in en zelo pomemben cilj: zbrati 40.000 overovljenih podpisov, s katerimi lahko dosežemo referendum in preprečimo zakon,« je dejal.

»Pogosto slišim ljudi, da jamrajo, da se nekaj ne da, da je kriva politika, da se na parlament ne da vplivati in da so oni odgovorni za slabo stanje. A to ni res. Sedaj lahko vsak državljan Slovenije nekaj naredi. V tej fazi je treba oddati svoj podpis. Zato pozivamo vse državljane: ne jamrati, ne reči, da se ne da. Zdaj je priložnost, naredimo to in zberimo te podpise,« je še pozval.

Državljani lahko svoje overovljene podpise oddajo na upravni enoti, elektronsko pa jih lahko prispevajo z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. Macerl je ob tem pozval, naj ljudje zlasti z oddajo elektronskih podpisov pohitijo, saj njihova oddaja zadnji dan pobudnikom ne bo koristila.

Problem vode je pri nas res velik, poudarjajo pobudniki

Pobudi za referendum o zakonu o vodah sta sicer dve, ob pobudnikih Za pitno vodo si za referendum prizadevajo tudi v gibanju Zdrava družba. Slednji so ta teden na pristojne naslovili zahtevo za zadržanje postopka zbiranja 40.000 podpisov v roku 35 dni. Macerl je pojasnil, da so o možnostih združitve prizadevanj obeh pobudnikov že govorili in se še pogovarjajo, zagotovo bi to zadeve poenostavilo, priznava.

A hkrati dve referendumski pobudi kažeta, da je problem vode res velik, je dodal Macerl. »Vsak podpis za vodo je dober in državljani lahko podpišejo tudi obe pobudi,« je spomnil. Morebitni referendum bo sicer le en, pripadel pa bo tistemu pobudniku, ki bo prvi zbral zahtevanih 40.000 podpisov.

V iniciativi Za pitno vodo so danes ob tem ponovili stališče, da zakon o vodah ogroža kakovost pitne vode v Sloveniji. Miha Stegel iz civilne iniciative Danes je poudaril, da si vlada, ministrstvo za okolje in poslanci »niso vzeli dovolj časa, da bi skupaj s stroko in civilno družbo poiskali rešitve.« »Če je prihodnost Slovenije v pozidavi priobalnega pasu in divji privatizaciji, ki bi škodovala pitni vodi in prostemu dostopu, si želimo, da do teh sprememb ne pride,« je bil kritičen.

Prispevajte tudi svoj podpis s klikom na povezavo.

Zakon o vodah ogroža kakovost pitne vode v Sloveniji

Novelo zakona o vodah je Državni zbor sprejel konec marca po skrajšanem postopku kljub glasnim kritikam dela civilne družbe in stroke. S posegom v 37. člen zakona se po oceni pobudnikov referenduma širi, po oceni vlade pa oži možnost posegov na vodna priobalna zemljišča.

Na teh zemljiščih bi namreč bilo mogoče graditi zgolj objekte v javni rabi, a nevladniki opozarjajo, da gre lahko tudi v tem primeru za zasebno lastnino in da lahko pride do omejevanja dostopa do vode - denimo v primeru izgradnje petzvezdičnega hotela bi lahko bil dostop v praksi pogojen s plačevanjem določenih storitev. Prav tako bi bila na teh zemljiščih dovoljena gradnja enostavnih objektov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice