Slika je simbolična.
Ljudje se bojijo cepljenja, pozabljajo pa, kaj lahko pomeni okužba s covidom. Še vedno, in to povsem neupravičeno, opozarjajo strokovnjaki, vztraja miselnost, da gre le za obliko gripe. To, seveda, ne drži.

Bolnik se slabo počuti, ima povišano temperaturo, hude bolečine v mišicah, glavobol. Do te točke bi lahko govorili ali o gripi ali o covidu. Nato se vse obrne na glavo.

»Čez nekaj dni, ko pri gripi praktično prične bolezen izzvenevati, se pri covidni bolezni začne tista zahrbtna faza. To je pričetek hude potrebe po kisiku, ki je najprej sploh ne ugotavljamo, in nato odpovedovanje večine organov,« je jasna strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter.

»Nikoli ne moremo reči natančno, da bo nekdo prebolel z lahkoto«

Obe bolezni se prenašata kapljično, obe sta virusni. 

A bolnik s covidom bo okužil veliko več ljudi okoli sebe. In kdo od njih bo resno zbolel, ni mogoče določiti.

Strokovna direktorica soboške bolnišnice niza dejstva: »Vemo, podobno kot pri gripi, da so to tisti, ki so starejši od 65 let, da so to bolniki z boleznimi imunskega sistema, bolniki, ki že imajo predhodno bolezni srca in ledvic, ampak nikoli ne moremo reči natančno, da bo nekdo prebolel z lahkoto, drugi pa ne. In to je ta zahrbnost te bolezni.«

Gripe v tej sezoni skorajda ni, opažajo tako v soboški bolnišnici kot tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota. 

K temu pa ni pripomogla le povečana raba zaščitnih sredstev, ampak tudi precejšnje zanimanje za cepljenje proti gripi, je jasna Edith Sapač Žižek, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota. 

»Pri nas smo do sedaj proti gripi cepili nekje 2700 prebivalcev. Večina se je cepila hkrati. Mi tudi po vseh teh zunanjih lokacijah, kjer kot mobilne enote omogočamo cepljenje proti covidu, ponujamo hkrati cepljenje proti gripi,« pojasnjuje Sapač Žižek.

Razlika se kaže tudi na intenzivni negi

Še eno pomembno dejstvo. Uspešnost cepljenja je pri covid-19 mnogo večja kot pri gripi. Enormne razlike pa so tudi v zdravljenju ene in druge bolezni na intenzivnih enotah.

»Na primer, v zadnjih dveh letih smo v naši intenzivi zdravili samo enega bolnika z virusom influence. Medtem ko smo do sedaj zdravili na intenzivni enoti več kot 300 bolnikov s covidno boleznijo,« pravi strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Zgovorna številka. Pacienti na intenzivi pa dobijo vsaj petnajst, nekateri tudi 30 zelo močnih zdravil s hudimi stranskimi učinki.

»Za pozne posledice covidne bolezni prav tako ni še dosti znanega, kajti bolezen je mlajša, vidimo pa, da lahko tudi pri blagi prebolevnosti te bolezni imamo kasnejše hude posledice,« je še jasna Kuhar Makoter.

Bolezen, ki jo številni posamezniki še vedno dojemajo kot 'navadno gripico', zato je in bo marsikomu nepopravljivo spremenila življenje.

Starejše novice