Veliko Slovencev raje ostane doma in prejema socialno pomoč, kot da bi odšli delati.

Zdi se, da se med Slovenci večkrat sliši, da »se socialna kar izplača«. Vedno več je tudi 26-letnih študentov, ki so začeli prejemati socialno pomoč, pa »še vračat jo ne rabim«. In poleg socialne pomoči prejemajo še štipendijo, zato je vprašanje, koliko se jim bo zares ljubilo vstopiti na trg dela, ko bo nastopil čas. Preverili smo, kako je z zneski in razlogi, da delovno neaktivni uživajo v udobju denarnih nadomestil.

»Izplača se mi – dobim 280 evrov, pa še zavarovanje imam krito, vendar pa živim s partnerjem in vem, da bi bila velika finančna težava v primeru, da bi živela sama«, nam pojasni novopečena mama, ki s štiriindvajsetimi leti biva v Mariboru.

Osnovni znesek minimalnega dohodka znaša 291,56 evrov, ki nato narašča z marsikateri dejavnikom. V primeru, da bi bila sogovorka samska, ji omenjeno denarno nadomestilo ne bi zadovoljevalo minimalnih življenjskih potreb, ki zahtevajo zagotovo še več kot dodatnih sto evrov. V primeru, da bi sama plačevala še najemnino stanovanja, ji denarja za ostale stroške ne bi ostalo.

Zakaj družina lažje preživi?

Socialna pomoč raste premo sorazmerno s številom družinskih članov. Otroški dodatek in subvencije pomagajo pri naraščanju finančnega nadomestila. Za najstarejšega, prvega otroka starš prejme 222,35 evrov, za vsakega naslednjega pa 193,09 evrov. Večkrat jih omenjeni socialni dodatki postavijo v boljše finančno stanje, kot družino, ki prejema dva lastna minimalna dohodka.

Za družino se socialna pomoč sešteva z vsemi zneski, ki pripadajo posameznim družinskim članom, nato pa se odštejejo le morebitni skupnih dohodki posameznih članov. V družini, kjer bo otrok prejemal preživnino drugega starša, pa se bo znesek odbil.
Minimalna plača? Za delo s polnim delovnim časom od letošnjega januarja znaša 804,96 evrov (bruto).

Prostovoljcem se socialni transfer zviša

Če se odločite za opravljanje prostovoljskega dela, ki poteka vsaj 24 ur na teden, pa lahko dobite še višjo socialno pomoč, saj ste delovni aktivni v obsegu od 60 do 128 ur mesečno. Tako bo prostovoljski prejemnik dobil dodatnih 80,87 evra, par, ki opravlja prostovoljno delo, pa 121,30 evra več.

Delovno neaktivni

Četudi sta socialna podpora in varstveni dodatek namenjena tistim posameznikom, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere nimajo vpliva, pa je dovolj takšnih, ki se vplivu izognejo.

»Ne zdi se mi ravno neka prednost, da si brez dela, razen če živiš doma pri starših in si neaktiven. Poznam kar nekaj takih, ki raje buljijo v računalniške zaslone in pri svojih tridesetih ne pomislijo, da bi odšli aktivno za delom,« sogovorka pojasni sedanje stanje nezaposlenih, doda pa: »Če si pred porodniško zaposlen manj kot 12 mesecev, dobiš minimalno nadomestilo in 55 odstotkov osnovne bruto plače. Če pa si prej zaposlen tri mesece ali manj, pa je bolje, da te službe sploh nimaš, saj kot nezaposleni dobiš večje materinsko nadomestilo. Ampak tudi, če te zaposlijo samo za določen čas, recimo manj kot pet mesecev, ti s tem prekinejo socialno nadomestilo, potem pa tako traja dva do tri mesece za ponovno pridobitev. In preden gre odločba skozi, je tako boljše, ta ostaneš kar brez tistega dela.«

Socialna pomoč se dodeli za določen čas, in sicer od enega do treh mesecev, nato pa lahko nezaposleni vloži vlogo ponovno, če so okoliščine ostale nespremenjene in je prejemal socialno pomoč brez presledkov.

Se torej bolj izplača sedeti doma in dobiti vsa različna nadomestila?

Gre za časovno omejenost prejemanja in ne pretirano visoke prejemke, prav tako pa niti zakon ne dopušča, da bi prejemnik denarne socialne pomoči prejel več kot delovno aktiven. Vendar pa jih dosti dela še na črno ali pa uživajo še v udobju, prigaranem s strani staršem, zato se na zaposlitvenih razgovorih potrudijo, da ne ne bi bili izbrani. In tudi tistim pred upokojitvijo, ki so dve leti pred upokojitvijo ali pa imajo vsaj 25 let delovne dobe, se bolj izplača prejemati nadomestilo, ki bo prihajalo še dve leti in bo morda celo presegalo dosedanjo plačo.

Preberite še

Starejše novice