Letošnji februar, zadnji zimski mesec, je bil nadpovprečno topel, povprečno namočen in nadpovprečno osončen. 

Podatki Agencije Republike Slovenije za okolje kažejo, da je odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 na državni ravni znašal 3,4 stopinje Celzija.

Odstopanje višine padavin od povprečja pa je bilo po državi izrazito neenakomerno porazdeljeno. Februar je bil tudi nadpovprečno osončen. 

Med devetimi najtoplejšimi v zadnjih šestdesetih letih

Po mesečni statistiki temperature in padavin je bil letošnji februar na ravni države zelo podoben februarjema 1974 in 2002, precej podoben, vendar nekoliko hladnejši in bolj namočen je bil še februar 2019, piše Agencija Republike Slovenije za okolje.

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 3,4 stopinje Celzija, kar uvršča februar med devet najtoplejših od leta 1961. Do zdaj je bil najtoplejši februar 1966 z odklonom 5,2 stopinje Celzija, sledil pa mu je lanski, z odklonom 4,5 stopinje celzija. Odklon je bil največji v južnem delu Slovenije in se je manjšal proti severu. 

Odklon povprečne temperature (vir: Agencija Republike Slovenije za okolje).

Nadpovprečno topli so bili dnevi predvsem v prvi in zadnji dekadi meseca, v drugi dekadi meseca je bilo v posameznih dnevih tudi nadpovprečno hladno, kažejo podatki Agencije Republike Slovenije za okolje.

Dolgoletni niz meritev v Sloveniji kaže na ogrevanje ozračja pri tleh v zadnjih desetletjih. Letošnji februar je tretji zapovrstjo s pozitivnim temperaturnim odklonom, februar 2018 je bil izrazito hladen, čeprav ne najhladnejši, sledil pa je nizu štirih februarjev s prav tako pozitivnim temperaturnim odklonom.

V tem tisočletju smo imeli osem februarjev z negativnim in 13 februarjev s pozitivnim temperaturnim odklonom, dodajajo. 

Kazalnik višine padavin (vir: Agencija Republike Slovenije za okolje).

Padavine neenakomerno razporejene po državi

Padavin je bilo na ravni države okrog povprečja obdobja 1981–2010. Odstopanje višine padavin od povprečja pa je bilo po državi izrazito neenakomerno porazdeljeno. 

Zahodni del Slovenije je bil nadpovprečno namočen, bolj suho od povprečja je bilo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Najbolj suho je bilo v delih Dolenjske in na jugovzhodu Slovenskih goric, kjer je padlo okrog polovice dolgoletnega povprečja padavin.

Osem februarjev v tem tisočletju je imelo negativen odklon višine padavin, trinajst pa pozitivnega.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice