Vlada je zaradi nedavno odkrite različice novega koronavirusa z oznako B.1.1.529 zaostrila nekatere ukrepe za zamejevanje okužb. Preverite, katere so nove spremembe.

Vlada je na dopisni seji dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo.

Zaradi pojava nove različice koronavirusa je določila obvezno karanteno za tiste, ki prihajajo z območij z virusom.

Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529, poimenovano omikron. Vlada pa je določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih deset dni.

Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Odlok začne veljati danes

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za deset dni.

Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku desetih dni morajo opraviti test PCR.

Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, pa vstopa v državo ne bodo dovolili.

Seznam držav oziroma območij z različico omikron objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani, še piše v sporočilu vlade. Sprememba odloka je že objavljena v uradnem listu in bo začela veljati v soboto.

V Sloveniji nove različice še niso odkrili

Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron.

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje je včeraj sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe s to različico.

V Sloveniji sicer veliko število vsakodnevnih novih okužb povzroča različica delta, ki je tudi zelo nalezljiva.

Starejše novice