Pristojni so v enem tednu izrekli za več kot 68 tisoč evrov prekrškovnih sankcij. Odslej bo na terenu še več inšpektorjev, ki bodo nadzirali spoštovanje protikoronskih ukrepov.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, psihologinja Barbara Čibej Žagar in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma povedal, je bilo zjutraj v bolnišnicah zaradi koronavirusa hospitaliziranih že 660 pacientov, zdaj pa se je ta številka še povečala. V imenu vlade se je zahvalil vsem državljankam in državljanom, ki s svojimi dejanji in pozitivnim zgledom prispevate k zajezitvi epidemije.

Kot je uvodoma dejal vladni govorec, je vlada na 115. dopisni seji med drugim sprejela tudi Poročilo glede opravljenih nadzorov Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije v zvezi z nadzorom SARS-CoV-2 in Poročilo o ukrepih Policije za preprečevanje širjenja novega korona virusa.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila tedensko poročilo zdravstvenega inšpektorata. Od 19. do 25. oktobra so skupaj opravili 1420 nadzorov, izrečenih pa je bilo 141 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 68.400 evrov.

Izdali so tudi 19 sankcij, ki se nanašajo na prepoved gibanja v nočnem času. 

»Neupravičeni nočni izleti nas lahko drago stanejo.«

Med 21.00 in 6.00 uro zdravstveni inšpektorat nadzore izvaja v sodelovanju s policijo. Kot je povedala Potza, ugotavljajo, da je omejitev praviloma spoštovana. V prvem tednu je bilo opravljenih 17 nadzorov na več lokacijah po Sloveniji. 

Prvo noč je bilo v Ljubljani opozorjenih 10 ljudi, od tega dva tuja državljana, ki z odlokom nista bila seznanjena. Potzatova predstavila tudi razmere v Mariboru.

V Mariboru se je prvo noč na Trgu svobode zbrala skupina protestnikov ter nekaj opazovalcev. Opazovalci so se po opozorilu inšpektorja razšli in ukrepanje ni bilo potrebno. Zoper eno osebo pa je bil uveden prekrškovni postopek.

Globa po Zakonu o nalezljivih boleznih znaša od 400 do 4.000 evrov za vsako posamezno kršitev. »Če se torej med 21. in 6. uro nahajate zunaj v skupini več kot šestih ljudi in pri tem ne nosite maske, so to tri kršitve in posledično tri globe v skupni višini 1.200 evrov . 

Če se poleg tega nahajate še izven regije oziroma sedaj izven občine stalnega bivališča, znese to še dodatnih 400 evrov . Neupravičeni nočni izleti nas torej v tem času lahko zelo drago stanejo.« pojasnjuje Potza. 

Naravne površine niso pločniki in ceste

Deana Potza je povedala, da so težave z razumevanjem zelenih površin in razdalje. Kot pravi, so zelene površine vse, ki izkazujejo določeno mero naravnosti: »To niso pločniki in ceste. Sprehod po mestu torej ne more potekati brez maske.« 

»Iz povedanega torej sledi, da je maske na prostem potrebno nositi povsod, razen na zelenih površinah in pri rekreaciji. Za rekreacijo recimo da lahko štejemo tudi sprehod, vendar seveda ne po mestnem središču,« je pojasnila. 

Dejala je, naj ne razmišljamo, da maske nosimo zaradi inšpektorjev, ampak zaradi drugih: »Čas je, da egoizem pospravimo v predal. Nenošenje maske v tem času ne bore bit znak uporništva.«

Inšpektorat opravil 800 nadzorov nad odlokom o obvezni namestitvi razpršilnikov

Kar se tiče nadzora nad odlokom o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je bilo do sedaj opravljenih že okoli 800 nadzorov, izdanih pa 12 opozoril in 20 upravnih odločb.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je razložil, da policisti od 24. oktobra prekrške obravnavajo sami in jih več ne odstopajo Zdravstvenemu inšpektoratu. S to spremembo se je med drugim tudi povečala učinkovitost ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Policisti so od torka do danes opravili nadzore na 4.342 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Nekatere nadzore so opravili tudi v 71 prijavah o kršitvah odloka s strani občanov. 288 kršitev so ugotovili sami. 

»Skupaj smo izrekli 245 opozoril in izdali 118 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V 8 primerih smo o kršitvi obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za ostale kršitve izven naših pristojnosti,« je povedal Pečjak.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice