Vir: Facebook (Velika Planina uradna stran)
Čeprav smo v drugi polovici aprila, smo v večjem delu države pričakovali zasneženo jutro. Napovedi meteorologov se niso povsem uresničile, a kljub temu je nekatere dele Slovenije prekrila debela snežna odeja. Kako bo v prihodnjih dneh?

Še pred dvema tednoma so termometri v Sloveniji na določenih mestih kazali več kot 30 stopinj Celzija, vendar se sedaj že nekaj dni zbujamo v mrzla jutra. 

Na Agenciji za okolje so včeraj napovedali, da se bo meja sneženja krepko spustila in da se bomo zbudili v zasneženo torkovo jutro. 

Ciklon s padavinami je nato območje Slovenije območje prešel južneje, zato je zapadlo manj snega, kot so predvidevali. A kljub temu je nekatere predele prekrila snežna odeja. 

Vir: Promet.si
Vir: Promet.si

Največ snega čez noč zapadlo v višje ležečih predelih

V Bohinjski Češnjici je na okoli 600 metrih nadmorske višine zapadlo 11 centimetrov snega, v Zadlogu je višina snežne odeje 14 centimetrov, prav toliko na Bukovskem Vrhu, je za STA danes povedala Veronika Hladnik Zakotnik z Agencije za okolje. 

V višjih legah nad 1000 metrov nadmorske višine je zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega. Na merilni postaji Zgornja Kapla v Občini Podvelka na Koroškem pa je zapadlo 17 centimetrov snega.

Drugod po državi je količina padavin nižja od pričakovane, tudi intenziteta padavin je prenizka, da bi se sneg prijemal tal, je za STA povedala Hladnik Zakotnik.

Na cestah nekaj težav, ponekod snegolom

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike ter vozila s ponjavami do osem ton. 

V primeru snega na cesti je obvezna zimska oprema, opozarjajo pri Prometno-informacijskem centru za državne ceste. Prelaz Vršič je prevozen za osebna vozila z verigami.

Ponekod je prišlo do snegoloma. Zaradi podrtega drevja je bila nekaj časa zaprta cesta Maribor–Dravograd med hidroelektrarno in Lovrenškim mostom.

Kakšno vreme bo danes in v prihodnjih dneh? 

Danes bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1000 metrov. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

Zvečer in ponoči se bodo padavine prehodno okrepile, meja sneženja se bo nekoliko spustila. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5 stopinj Celzija. 

Vir: ARSO

Jutri bo sprva oblačno s krajevnimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov. Popoldne se bo oblačnost trgala, nastale bodo posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, v Zgornjesavski dolini okoli 4, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

V četrtek bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami.

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Na zahodu bo občasno lahko rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Spet bo nekoliko topleje.

Vir: ARSO

Starejše novice